Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι μοναρχιών του Κόλπου, οι οποίες τάσσονται υπέρ της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του συριακού καθεστώτος, πρόκειται να συναντηθούν αύριο Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) πρόκειται να γίνει στην Τζέντα, τη στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορεί ότι προέβη σε μια πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.

«Οι έξι χώρες του ΣΣΚ υποστηρίζουν τα διεθνή μέτρα που λαμβάνονται για να εμποδιστεί το (συριακό) καθεστώς να διαπράξει νέες απάνθρωπες ενέργειες», είπε αυτή η διπλωματική πηγή σήμερα.

Η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής του ΣΣΚ, στο οποίο συμμετέχουν επίσης το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Ομάν, υποστηρίζουν χωρίς επιφύλαξη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι συναντήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι με πολλούς Άραβες ομολόγους του, περιλαμβανομένων των ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.

«Όλοι μας συμφωνούμε ότι η αποκρουστική χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ» ξεπερνά την «διεθνή κόκκινη γραμμή», είχε δηλώσει ο Κέρι μετά τη συνάντηση αυτή.

Ένας αριθμός κρατών προσυπέγραψαν αμέσως την έκκληση που έκαναν 12 χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Μόσχα υπέρ μιας «σθεναρής αντίδρασης», δήλωσε επίσης ο Κέρι, ενώ κι άλλες αναμένεται να προσθέσουν τη φωνή τους στην έκκληση αυτή τις επόμενες 24 ώρες, πρόσθεσε.

«Η γενοκτονία και οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του συριακού λαού απαιτούν την άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του ΣΣΚ Αμπντελατίφ αλ Ζαγιάνι.