Πολιτική λύση προκρίνει το Πεκίνο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κιν Γκανγκ, εκπροσώπου της κινεζικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο της των G20.

«Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι η πολιτική λύση είναι ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Κιν.

Από την άλλη, βασικοί υπέρμαχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία εμφανίζονται οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που προσπαθούν να πείσουν τις άλλες χώρες να συνταχθούν μαζί τους. Ισχυρό εμπόδιο, η Ρωσία και η Κίνα που μπλοκάρουν μέχρι τώρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Ωστόσο, στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συζήτησαν για τη συριακή κρίση, όπως δήλωσε ο Κιν Γκανγκ.

«Η Κίνα είναι αντίθετη σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί χημικά όπλα», υπογράμμισε ο κινέζος εκπρόσωπος.

Αν και πολλές δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν πεπεισμένες ότι για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό ευθύνεται ο συριακός στρατός, ο Κιν υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας» του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία «θα είναι η βάση για το επόμενο βήμα».