Με υψωμένα τα βαμμένα με κόκκινο χρώμα χέρια τους αντιπολεμικοί διαδηλωτές προχώρησαν σε σιωπηλή διαμαρτυρία στη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα για το σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Στην επιτροπή κατέθεσαν ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χαγκελ και ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ, καλώντας τους βουλευτές να εγκρίνουν τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας.

Στη σιωπηλή διαμαρτυρία, με επικεφαλής την αντιπολεμική ομάδα «Code Pink» συμμετείχαν περίπου 10 ακτιβιστές.
Παρά τον μικρό αριθμό των διαδηλωτών η διαμαρτυρία τους είχε μεγάλο αντίκτυπο, καθώς έγινε κατά τη διάρκεια απευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης.

Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι το κόκκινο χρώμα στα χέρια τους αντιπροσώπευε το αίμα που θα έχουν τα χέρια του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι εάν το Κογκρέσο εγκρίνει τις στρατιωτικές επιθέσεις σε αντίποινα για την πιθανή χρήση από το καθεστώς της Συρίας χημικών όπλων εναντίον του λαού του.

«Τζον Κέρι – διπλωματία όχι πόλεμο», έγραφε ένα από τα μηνύματα που κρατούσε η η Μέντεα Μπέντζαμιν, συν- ιδρύτρια της ομάδας «Code Pink» που σχηματίστηκε πριν από μια δεκαετία και αντιτάχθηκε στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έκανε μια προφανή αναφορά στους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Όταν μπήκα σε αυτήν την αίθουσα, ένα άτομο σηκώθηκε πίσω μου, όπως έχει δικαίωμα κάθε άτομο σε αυτή τη χώρα και μου είπε ‘Σας παρακαλώ, μην μας πάτε σε πόλεμο. Μην μας πάτε σε έναν ακόμη πόλεμο’» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Δεν ζητάμε από την Αμερική να πάει σε πόλεμο», δήλωσε ο Κέρι , ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι οι στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ δεν συνεπάγονται καμία χερσαία επιχείρηση.