Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ και ο ομόλογός του της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκαν το μαρτυρικό χωριό Οραντούρ-σιρ-Γλαν μαζί με έναν επιζώντα της χειρότερης σφαγής που διαπράχθηκε στη Γαλλία από τους Ναζί.

Τον Ιούνιο του 1944 στο Οραντούρ, στην κεντρική Γαλλία, 642 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 205 παιδιά, σφαγιάσθηκαν από τους Ναζί.

Ο Ρομπέρ Εμπρά, 88 ετών, ένας από τους τρεις επιζώντες της σφαγής, συνόδευε τον γάλλο και τον γερμανό πρόεδρο στην επίσκεψή τους στο μαρτυρικό χωριό και στον χώρο όπου γινόταν η ζωοπανήγυρη όπου οι Ναζί είχαν συγκεντρώσει τους κατοίκους του χωριού προτού τους σφαγιάσουν.

Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισκέφθηκαν τα χαλάσματα της εκκλησίας του χωριού όπου οι Ναζί είχαν συγκεντρώσει τις γυναίκες και τα παιδιά και έκαψαν τα θύματά τους.

Ο Γκάουκ συνοδευόταν από τη σύζυγό του και ο Ολάντ από τη σύντροφό του σε αυτή την συμβολικής σημασίας για τις γαλλογερμανικές σχέσεις επίσκεψη.

«Θα ήθελα να απλώσω το χέρι στα θύματα και να τους πω: είμαι με το μέρος σας», είχε δηλώσει σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο γερμανός πρόεδρος, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία. «Είμαι 73 ετών, γεννήθηκα στη διάρκεια του πολέμου, έχω στιγματιστεί από τη συζήτηση για την ενοχή μας (…). Θα έλεγα στα θύματα και τις οικογένειές τους: γνωρίζουμε τι έχει γίνει».

Η επίσκεψη στο Οραντούρ ολοκληρώθηκε με μια συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων.

«Αυτή η Γερμανία που έχω την τιμή να εκπροσωπώ είναι μια διαφορετική Γερμανία από αυτή που στοιχειώνει τις αναμνήσεις σας», είχε δηλώσει χθες Τρίτη ο Γκάουκ στους δημοσιογράφους.

Αν και έχει τιμητικό ρόλο στη χώρα του, ο γερμανός πρόεδρος θέλησε να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γαλλία: «Αν στη Γαλλία υπάρχει κάποιος που φαντάζεται ότι η Γερμανία επιθυμεί να κυριεύσει την Ευρώπη, κάνει λάθος. Όχι, αυτή η Γερμανία επιθυμεί να είναι μια ευρωπαϊκή Γερμανία, αυτή η Γερμανία δεν επιθυμεί μια γερμανική Ευρώπη».

Ο Ολάντ από την πλευρά του χαιρέτισε την απόφαση του Γκάουκ να δεχθεί να επισκεφθεί το Οραντούρ. Αυτή η επίσκεψη «θα είναι ένα σύμβολο. Το σύμβολο μιας ιστορίας, ενός παρελθόντος που κοιτά των εαυτό του στο πρόσωπο, μιας αλήθειας που πρέπει να ειπωθεί, να δηλωθεί, να διακηρυχθεί, να αναγνωριστεί» παρουσία των οικογενειών και των επιζώντων.