Σε προβεβλημένο κόκκινο πλαίσιο το ρωσικό ΥΠΕΞ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία προειδοποιεί όσους Ρώσους πολίτες έχουν υποψίες ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν ασκήσει ή πρόκειται να ασκήσουν εναντίον τους κάποια δίωξη, να αποφεύγουν τα ταξίδια στις χώρες, που έχουν συνάψει με τις ΗΠΑ συμφωνίες συνεργασίας για την έκδοση πολιτών τρίτων χωρών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι τα περιστατικά συλλήψεων Ρώσων πολιτών σε διάφορες χώρες του κόσμου έπειτα από αίτημα των αμερικανικών διωκτικών Αρχών με σκοπό την έκδοση και παραπομπή τους σε δίκη στις ΗΠΑ «έχουν γίνει συχνότερα το τελευταίο διάστημα» και απαριθμεί τέσσερις συλλήψεις Ρώσων στη Λιθουανία, την Ισπανία, την Κόστα Ρίκα και τον Άγιο Δομίνικο.

«Η πρακτική δείχνει ότι στις δίκες όσων ουσιαστικά απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ κυριαρχεί η προκατάληψη, ότι οι δίκες αυτές βασίζονται σε ασθενή αποδεικτική βάση και ότι υπάρχει σ’ αυτές μια έντονα εκφρασμένη τάση προς την καταδίκη. Κατά κανόνα οι δίκες καταλήγουν στην έκδοση παράνομης ετυμηγορίας με μεγάλες ποινές φυλάκισης, όπως, ειδικότερα, συνέβη με τους Β. Μπουτ και Κ. Γιαροσένκο, οι οποίοι καταδικάστηκαν αντιστοίχως σε 25 και 20 χρόνια κάθειρξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση-ταξιδιωτική προειδοποίηση.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ μάλιστα αναφέρει ότι οι ρωσικές πρεσβείες και τα προξενεία παρεμβαίνουν υπέρ των Ρώσων πολιτών, «αλλά δεν θα πρέπει να υπολογίζει κανείς σε ευτυχή κατάληξη παρόμοιου είδους υποθέσεων», γι’ αυτό και συνιστά στους Ρώσους πολίτες, που έχουν βάσιμες υποψίες ότι οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές έχουν εναντίον τους κάποιες κατηγορίες, να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες, που έχουν συνάψει σχετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το ένα από τα δύο ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, το ΡΙΑ-Νόβοστι, οι χώρες αυτές είναι περισσότερες από εκατό και μεταξύ αυτών κατονομάζει τη Βρετανία, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη, την Ισπανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Ισραήλ, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Τσεχία κλπ.