Οι αρχές της Βολιβίας θα εκδώσουν τις ερχόμενες μέρες ένα ένταλμα σύλληψης ενάντια στον πρώην πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, με την κατηγορία της στάσης, ανακοίνωσε χθες η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες.

Ο Μοράλες βρίσκεται στην Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα αυτή την εβδομάδα, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του Αργεντίνου νέου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες. Ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, είχε ταχθεί τον Νοέμβριο υπέρ της χορήγησης ασύλου στον Έβο Μοράλες, θύμα, όπως είπε, «πραξικοπήματος». Την Τρίτη ο Φερνάντες ανέλαβε επισήμως καθήκοντα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Μπορεί να επιστρέψει όποτε θελήσει. Έφυγε επειδή το ήθελε», δήλωσε η Άνιες σε δημοσιογράφους. «Το ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί τις επόμενες λίγες μέρες, επειδή έχουμε ήδη απαγγείλει τις κατηγορίες», συμπλήρωσε.

Αφού έχασε την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού, ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές που αμαυρώθηκαν από νοθεία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Είχε εκλεγεί για τέταρτη θητεία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια ως επικεφαλής της Βολιβίας. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, που κυβερνάται από έναν αριστερό πρόεδρο, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η κυβέρνηση της Άνιες ανέλαβε την εξουσία αφού ο Μοράλες προσέφυγε στο Μεξικό.