Έχουν διπλασιαστεί φέτος οι θάνατοι αστυνομικών στο Αφγανιστάν, καθώς μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ, η ευθύνη της ασφάλειας παραδόθηκε στους ανεπαρκώς εξοπλισμένους Αφγανούς, που έχουν λιγότερα μέσα κι εμπειρία στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 12 χρόνια μετά την εισβολή, μεγάλες εκτάσεις της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν κι οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού του Αφγανιστάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αεροπορική υποστήριξη των ξένων δυνάμεων.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ανησυχώντας ότι θα πληγεί το ηθικό των δυνάμεών της, αποφεύγει να δημοσιεύει απολογισμό νεκρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πλέον δεν δίνει στην δημοσιότητα κανένα στοιχείο για τις απώλειες στις τάξεις των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως δημοσίευσε σήμερα έναν απολογισμό, ο οποίος κάνει λόγο για 1.792 νεκρούς αστυνομικούς από τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους από εκρήξεις βομβών. Ο αριθμός είναι σχεδόν ίσος με εκείνον των απωλειών που υπέστη η αστυνομία το προηγούμενο 12μηνο.

Ο απολογισμός αυτός είναι ένας από τους βαρύτερους για οποιαδήποτε αστυνομική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο κι εγείρει ακόμα πιεστικότερα ερωτήματα για το πώς η κυβέρνηση στην Καμπούλ θα μπορέσει να αναχαιτίσει τους Ταλιμπάν όταν αποσυρθεί το σύνολο των μάχιμων ξένων δυνάμεων, περί τα τέλη του 2014.