Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη από μια επίθεση εναντίον του επικεφαλής μιας σουνιτικής πολιτοφυλακής, της Σάχουα, την οποία έχει στρατολογήσει η ιρακινή κυβέρνηση για να πολεμήσει εναντίον της αλ Κάιντα, όπως ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής, σεΐχης Ουίσαμ αλ Χάρνταν, δεν ήταν στο σπίτι του όταν έγινε η επίθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο άνδρες πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στην οικία του αλ Χάρνταν στη δυτική Βαγδάτη, σκοτώνοντας πέντε φρουρούς του και τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στρατηγός Σάαντ Μάαν.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, οι άνδρες φέρεται να άνοιξαν και πυρ εναντίον της οικίας.

Μια ομάδα που συνδέεται με την αλ Κάιντα είχε πρόσφατα ανακοινώσει σε έναν ιστότοπο ότι οι σουνίτες «προδότες» που συντάχθηκαν με την σιιτική κυβέρνηση είναι πλέον πρωταρχικός στόχος της ομάδας.

Η πολιτοφυλακή Σάχουα στρατολογήθηκε αρχικά από τον αμερικανό στρατό για να πολεμήσει την αλ Κάιντα στις σουνιτικές περιοχές και να διασφαλίσει την προστασία των πετρελαιαγωγών που περνούν από τις σουνιτικές περιοχές των φυλών, κυρίως στο δυτικό Ιράκ.

Εξάλλου ένας δικαστής και πέντε φρουροί του τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Τικρίτ, ενώ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Μοσούλη.

Ακόμη, μια ομάδα του ΟΗΕ επισκέφθηκε το στρατόπεδο Ασράφ, όπου ζουν εξόριστοι Ιρανοί της αντιπολιτευόμενης την Τεχεράνη οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (ΜΕΚ), έπειτα από τα χθεσινά βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων για να εκτιμήσουν την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί.

Τα επεισόδια -τα οποία έχουν καταδικάσει ο ΟΗΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ- σημειώθηκαν έπειτα από μια επίθεση όλμου εναντίον του στρατοπέδου, για την οποία η οργάνωση ΜΕΚ κατηγόρησε τον ιρακινό στρατό.

Ένας σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες.

Δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν χθες Κυριακή ότι ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον κάποιων κατοίκων του Ασράφ που είχαν εισβάλει σε ένα φυλάκιο στην είσοδο του στρατοπέδου, το οποίο η ιρακινή κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει.

Πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 52 τραυματίστηκαν και 38 συνελήφθησαν, ενώ επισήμαναν ότι πιστεύουν πως οι κάτοικοι δεν ήταν οπλισμένοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 47, ενώ η οργάνωση ανακοίνωσε ότι 52 από τα περίπου 100 μέλη της που βρίσκονται στο στρατόπεδο Ασράφ σκοτώθηκαν.

Οι Μουτζαχεντίν του Λαού, μια οργάνωση την οποία οι ΗΠΑ αφαίρεσαν από τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις πέρυσι, επιθυμεί την ανατροπή των θρησκευτικών ηγετών του Ιράν και πολέμησε στο πλευρό του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν εναντίον της Τεχεράνης στον πόλεμο του 1980-1988.

Η οργάνωση δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη στο Ιράκ, καθώς στην κυβέρνηση του Μάλικι υπερισχύουν οι σιίτες.

Η πλειονότητα των κατοίκων του στρατοπέδου είχε μετακινηθεί πέρυσι σε μια πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση στη δυτική Βαγδάτη. Επιθέσεις με όλμους εναντίον του Ασράφ σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο. Τότε οι Μουτζαχεντίν του Λαού είχαν κατηγορήσει τις ιρανικές ειδικές δυνάμεις Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.

(φωτογραφία αρχείου)