«Κανόνα των 5 ωρών» χαρακτηρίζει το Harvard Business Review τη συνήθεια των μεγάλων και ισχυρών να αφιερώνουν (τουλάχιστον) 5 ώρες εβδομαδιαίως σε πράγματα που τους κάνουν καλύτερους.

Και το σημαντικότερο από αυτά, το διάβασμα.

Παρά το γεγονός ότι είναι πολυάσχολοι, μας λέει το περιοδικό, βρίσκουν πάντα χρόνο, τουλάχιστον μία ώρα τη μέρα, για δραστηριότητες μάθησης και εκπαίδευσης.

Αν μιλάμε μάλιστα για τον ιδρυτή της Nike, Phil Knight, θεωρεί το διάβασμα τόσο ιερό που για να μπεις στη βιβλιοθήκη του πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια και να υποκλιθείς!

Όλοι τους όμως απέδιδαν και αποδίδουν τεράστια σημασία στο διάβασμα. Ο Στιβ Τζομπς, μας έλεγαν οι «New York Times», είχε ένα «ανεξάντλητο ενδιαφέρον» για τον Γουίλιαμ Μπλέικ.

Η Όπρα Γουίνφρεϊ αποδίδει μάλιστα την επιτυχία της στη δίψα για διάβασμα: «Τα βιβλία ήταν ο δρόμος για την προσωπική ελευθερία».

Ο Γουόρεν Μπάφετ περνά 5-6 ώρες τη μέρα διαβάζοντας 5 εφημερίδες και 500 σελίδες εταιρικών εκθέσεων. Ο Μπιλ Γκέιτς τελειώνει τουλάχιστον 50 βιβλία τον χρόνο.

Ο Mark Zuckerberg διαβάζει ένα βιβλίο ανά δύο βδομάδες, ενώ ο Elon Musk μεγάλωσε διαβάζοντας 2 βιβλία τη μέρα (σύμφωνα με τον αδερφό του).

Ο μεγαλοεπενδυτής Mark Cuban διαβάζει πάνω από 3 ώρες τη μέρα, όπως κάνει και ο βαθύπλουτος Arthur Blank, συνιδρυτής της Home Depot.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας David Rubenstein τελειώνει 6 βιβλία τη βδομάδα. Ενώ ο Dan Gilbert, ο αυτοδημιούργητος κροίσος και ιδιοκτήτης των Cleveland Cavaliers, αφιερώνει πάντα 1-2 ώρες τη μέρα στο διάβασμα…