Σαράντα εννέα κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακή της Τυνησίας τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, εκ των οποίων οι 20 έχουν ήδη συλληφθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής των φυλακών της χώρας καταγγέλλοντας την «αξιοθρήνητη» κατάσταση των κέντρων κράτησης.

Οι 49 κρατούμενοι της φυλακής Γκαμπές στη νότια Τυνησία κατάφεραν να δραπετεύσουν αφού επιτέθηκαν στους φρουρούς, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμπίμπ Σμπούι, γενικός διευθυντής των φυλακών.

Οι κρατούμενοι, που βρίσκονταν στη φυλακή για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κατάφεραν να πάρουν τα κλειδιά από τους φρουρούς και διέφυγαν από τη φυλακή.

«Είκοσι εξ αυτών συνελήφθησαν και η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί τους υπόλοιπους», συνέχισε ο Σμπούι στο κρατικό ραδιόφωνο.

Τρεις φρουροί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, διευκρίνισε ο ίδιος, καταγγέλλοντας εξάλλου την «αξιοθρήνητη υποδομή» στη φυλακή Γκάμπες στην οποία εκτίουν την ποινή τους 215 άνθρωποι, 68 από τους οποίους βρίσκονταν στο κελί απ’ όπου δραπέτευσαν κρατούμενοι.

Στις φυλακές της Τυνησίας υπάρχει, κατ’ ομολογία και των αρχών της χώρας, υπερπληθυσμός κρατούμενων. Σε κάποια κέντρα κράτησης μάλιστα ο αριθμός των κρατούμενων είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερος από τις πραγματικές δυνατότητες των φυλακών.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο, στην Τυνησία υπάρχουν 22.000 κρατούμενοι.

Η απόδραση των κρατούμενων είναι δείγμα και της ολοένα επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Τυνησία, την οποία εκμεταλλεύονται ισλαμιστές αντάρτες εξαπολύοντας σειρά επιθέσεων, δύο εκ των οποίων προκάλεσαν τον θάνατο δύο πολιτικών της λαϊκής αντιπολίτευσης προκαλώντας πολιτική κρίση στη χώρα.

Η αστάθεια στην Τυνησία έχει επιδεινωθεί καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους. Τον Ιούλιο οκτώ στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας εδώ και δεκαετίες.

Η κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, υπό την πίεση επικρίσεων από την λαϊκή αντιπολίτευση, έχει απαντήσει με επιδρομές και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ορεινών κρησφύγετων των τζιχαντιστών.