Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, ενώ προανήγγειλε την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου από την Τουρκία, καθώς και νέες γεωτρήσεις «στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και σε διεθνή ύδατα».

Επίσης ανέφερε ότι η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς». Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα σχολίασε μεταξύ  πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας». Συμπλήρωσε πως η Τουρκία θα προμηθευτεί με ένα νέο πλοίο-γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.

Εκτός από συνεντευξιαζόμενος ο Ερντογάν πήρε και το ρόλο του παρουσιαστή καθώς παρουσίασε και χάρτες με την Κρήτη και μία δική του υφαλοκρηπίδα η οποία περιείχε τη μισή Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, δείχνοντας τον χάρτη είπε: «Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη. Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη λέγοντας ότι ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμος να ανοίξει νέους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα, να κάνουν μία νέα αρχή, αλλά μέχρι τώρα δεν έλαβε μία θετική απάντηση.

Για να συμπληρώσει πως: «Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει», όπως είπε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αντικριστές ακτές με τη Λιβύη, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο και εφάρμοσε, κι αυτό έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί.