Η Κίνα απηύθυνε σήμερα έκκληση για επίδειξη «σύνεσης, ώστε να αποφευχθεί κάθε εξωτερική παρέμβαση» στη Συρία, έπειτα από τις καταγγελίες για επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα, και επαναλαμβάνοντας ότι μόνο με «πολιτική λύση» είναι δυνατή η επίλυση της συριακής κρίσης.

«Μόνο μία πολιτική λύση μπορεί να επιλύσει τη συριακή κρίση», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

«Ολες οι πλευρές οφείλουν να χειρισθούν με σύνεση το θέμα των χημικών όπλων, ώστε να αποφευχθεί μία ανάμειξη στις προσπάθειες επίλυσης του συριακού προβλήματος μέσω πολιτικής λύσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινέζου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θεωρεί ότι «βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η διεξαγωγή της δεύτερης διάσκεψης της Γενεύης».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ουάσινγκτον λέγοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος του είναι καταδικασμένη να αποτύχει και χαρακτηρίοζντας «αβάσιμες» τις κατηγορίες των δυτικών χωρών κατά της Δαμασκού για χρήση χημικών όπλων.
Το συριακό καθεστώς άφησε να περάσουν τέσσερις ημέρες πριν δώσει άδεια για την μετάβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο θέατρο της χημικής επίθεσης. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ βρίσκονταν ήδη στη Δαμασκό την ημέρα της επίθεσης.

Η Ρωσία, η ισχυρή σύμμαχος της Δαμασκού, προειδοποίησε επίσης την Ουάσινγκτον για «εξαιρετικά σοβαρές» επιπτώσεις για την περιοχή σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης.

Εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, αρνούνται τις διεθνείς εκκλήσεις για την ενίσχυση της πίεσης επί του συριακού καθεστώτος, προβάλλοντας συστηματικά το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και κερδίζοντας χρόνο για λογαριασμό της Δαμασκού.