Οι Δυτικοί δεν είναι σε θέση να παράσχουν αποδείξεις που θα αποδεικνύουν τις κατηγορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν μπορούν να δώσουν αποδείξεις, εντούτοις υποστηρίζουν πως η “κόκκινη γραμμή” έχει ξεπεραστεί και δεν μπορούν πλέον να περιμένουν», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την συγκατάθεση του ΣΑ του ΟΗΕ θα ήταν μία σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η προσφυγή στη βία χωρίς τη συγκατάθεση του ΣΑ του ΟΗΕ αποτελεί μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία μη εξουσιοδοτημένη επέμβαση από τη διεθνή κοινότητα δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα πλην του να επιδεινώσει την κατάσταση σε μία χώρα την οποία θέλουμε να γλιτώσουμε από τη δικτατορία και όπου θέλουμε να επιβάλουμε τη δημοκρατία», επισήμανε ο Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για «ένα ολισθηρό κι επικίνδυνο έδαφος».

Στη συνέντευξή του, ο Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές υπερδυνάμεις να αποφύγουν «σφάλματα του παρελθόντος», επεμβαίνοντας στρατιωτικά στη Συρία έπειτα από τις κατηγορίες ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των ανταρτών.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η Μόσχα ουδεμία πρόθεση έχει να συρθεί σε μία στρατιωτική σύρραξη στη Συρία και πως αντίθετα με όσα πιστεύει η Δύση, μία στρατιωτική επέμβαση δεν θα τερμάτιζε τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

«Δεν σχεδιάζουμε να εμπλακούμε σε πόλεμο με κανέναν», απάντησε ο Λαβρόφ στις ερωτήσεις δημοσιογράφων περί του τι μέλλει γενέσθαι από τη Μόσχα σε περίπτωση που οι δυτικοί επιτεθούν κατά των στρατιωτικών υποδομών της Δαμασκού.