Ιράκ: Δυσκολεύει ο σχηματισμός κυβέρνησης την ώρα που οι νεκροί ανέβηκαν στους 460

Νίπτει τας χείρας του ο μεγάλος αγιατολάχ Σιστάνι απέχει από τον σχηματισμό


ΚΟΣΜΟΣ
21:08
06/12/2019
Ιράκ: Δυσκολεύει ο σχηματισμός κυβέρνησης την ώρα που οι νεκροί ανέβηκαν στους 460
loading

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ, καθώς τίποτα δεν δείχνει πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, ενώ οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης, που ενδεχομένως να φέρει μια -έστω και προσωρινή ηρεμία- απομακρύνονται.

Ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος στη χώρα, ο μεγάλος αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, δήλωσε σήμερα ότι απέχει από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, την ώρα που βασικό αίτημα των διαδηλωτών που μετέχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και περισσότερο από δύο μήνες είναι η αποχώρηση όλης της άρχουσας τάξης.

Ο 89χρονος Σιστάνι, ο οποίος θεωρείται ότι... ανεβάζει και κατεβάζει πρωθυπουργούς στο Ιράκ από την ανατροπή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, μετά την αμερικανική επέμβαση του 2003, δήλωσε σήμερα μέσω του εκπροσώπου του ότι δεν έχει «κανέναν ρόλο» και δεν «μετέχει» στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι οποίες γίνονται υπό την αιγίδα απεσταλμένων της Τεχεράνης (ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί και ο σιίτης αξιωματούχος της λιβανέζικης Χεζμπολάχ που είναι αρμόδιος για το Ιράκ Μοχαμέντ Καουθαρανί).

«Ο διορισμός πρωθυπουργού θα πρέπει να γίνει χωρίς οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη», σημείωσε ο εκπρόσωπός του στην Κερμπάλα, αφού πρώτα προχώρησε στην ανάγνωση του κηρύγματός του, όπως κάθε Παρασκευή, καθώς ο μεγάλος αγιατολάχ δεν παρουσιάζεται ποτέ στον κόσμο στην ιερή αυτή πόλη των σιιτών νότια της Βαγδάτης.

Οι διαδηλωτές θέλουν ριζικές αλλαγές

Οι διαδηλωτές το έχουν δηλώσει ξεκάθαρα: θα αρνηθούν οποιονδήποτε επικεφαλής κυβέρνησης, τον οποίο έχουν ξαναδεί. Θέλουν ένα νέο Σύνταγμα και μια νέα πολιτική τάξη, καθώς με τη σημερινή, η οποία ήταν ίδια για 16 χρόνια, εξανεμίστηκε ποσό ίσο με το διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας εξαιτίας της διαφθοράς.

Την Κυριακή (01/12), το Κοινοβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ-Μάχντι, σε ικανοποίηση ενός εκ των βασικών αιτημάτων των διαδηλωτών. Ο ίδιος τελεί τώρα χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού, έως ότου μια νέα κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα, σημειώνει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για νέες διαδηλώσεις στο νότιο τμήμα του Ιράκ, σε νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις με το ίδιο αίτημα, αυτό της αλλαγής της άρχουσας τάξης, και σε διαμαρτυρία για την ανεργία που πλήττει έναν νέο στους τέσσερις, την ενδημική φτώχεια και τις ξένες αναμείξεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ιδιαίτερα αυτή του Ιράν.

Από την 1η Οκτωβρίου που άρχισαν οι μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, τουλάχιστον στους 460 ανέρχονται οι νεκροί -στην πλειονότητά τους διαδηλωτές- όπως ανακοίνωσε σήμερα ιρακινή οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότεροι από 20.000 έχουν επίσης τραυματιστεί κατά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, πρόσθεσε ο Άλι Αλ Μπαγιάτι, ο οποίος είναι μέλος της Ιρακινής Ανώτερης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με τις απώλειες αυτές.

Μετά τη βίαιη τροπή που πήραν οι κινητοποιήσεις στο Ιράκ, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας για χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών. Την ίδια ώρα οι ιρακινές αρχές κατήγγειλαν ότι «παράνομοι» επωφελήθηκαν των ειρηνικών διαδηλώσεων για να επιτεθούν στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης και τους κατηγόρησαν επίσης για βανδαλισμούς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει