Στον γενικό εισαγγελέα παρέπεμψε η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία την άρνηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να καταθέσει προφορικά ενώπιόν της.

Σε ενδιάμεση απόφασή της η Επιτροπή αναφέρει: «Εγείρεται θέμα ανυπακοής σε νόμιμη διαταγή βάσει των προνοιών του άρθρου 137 του Ποινικού Κώδικα, και άλλων συναφών διατάξεων. Δεν προβαίνουμε σε καμιά διαπίστωση επί του θέματος. Το θέμα θα παραπεμφθεί στον γενικό εισαγγελέα προς εξέταση».

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει «ασύγγνωστη και απαξιωτική προς τους θεσμούς και την ευνομία τη συμπεριφορά του κ. Χριστόφια». Κατ’ ουσίαν, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής , ο κ. Χριστόφιας ζητούσε ειδική μεταχείριση «με την αναφορά του ότι δεν είναι οποιοσδήποτε μάρτυρας».

Ο Δ. Χριστόφιας κατήγγειλε προσπάθεια φίμωσης του και δήλωσε ότι «η κοινωνία θα οδηγηθεί στο βάραθρο και θα είναι ταφόπετρα για τη δημοκρατία, εάν περιπέσουμε στο φοβερό λάθος να δικάζουμε πολιτικούς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ουδείς είναι υπεράνω το συντάγματος. «Η κυβέρνηση, μετά τα γεγονότα, όπως εξελίχθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής, θεωρεί ότι η Επιτροπή θα πρέπει, μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και προσκόμματα, να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.