Πακιστανικό δικαστήριο αθώωσε τον ιμάμη ο οποίος είχε κατηγορήσει άδικα μια έφηβη χριστιανή για βλασφημία, προτού συλληφθεί και ο ίδιος με την ίδια κατηγορία.

«Το δικαστήριο απέρριψε όλες τις κατηγορίες σε βάρος του Χαλίντ Σίστι και τον αθώωσε» ανέφερε ο συνήγορός του, Ουατζίν Άλι Γκιλάνι. Όπως είπε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, δεν παρουσιάστηκαν αποδείξεις σε βάρος του και όλοι οι μάρτυρες υπαναχώρησαν.

Η υπόθεση της 14χρονης Ρίμσα, μιας αναλφάβητης και διανοητικά καθυστερημένης κοπέλας, είχε προκαλέσει αίσθηση σε όλο τον κόσμο πέρσι. Το κορίτσι κατηγορήθηκε από τους γείτονες ότι έκαψε τις σελίδες ενός εγχειριδίου «εισαγωγής στο Κοράνι» στις οποίες ήταν γραμμένοι στίχοι του ιερού κειμένου. Για το αδίκημα αυτό θα μπορούσε να της επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Αφού έμεινε επί τρεις εβδομάδες στη φυλακή, η Ρίμσα αφέθηκε ελεύθερη και οι κατηγορίες σε βάρος της αποσύρθηκαν.

Μετά την αποφυλάκισή της υποχρεώθηκε να κρυφτεί μαζί με την οικογένειά της μέχρι που οι αρχές του Καναδά δέχτηκαν να τους φιλοξενήσουν στη χώρα.

Η υπόθεση γύρισε μπούμερανγκ για τον ιμάμη Χαφίς Μοχάμεντ Χαλίντ Σίστι ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι είχε τοποθετήσει σελίδες από το Κοράνι ανάμεσα στις στάχτες του καμμένου βιβλίου της Ρίμσα επιδιώκοντας να οδηγήσει στην «εκδίωξη» των χριστιανών από τη συνοικία. Στα τέλη του 2012 η χριστιανική κοινότητα του Πακιστάν χαιρέτισε τις ενέργειες των μουσουλμάνων αξιωματούχων, των μέσων ενημέρωσης και των απλών ανθρώπων επειδή έριξαν φως στην αδικία που είχε υποστεί η 14χρονη.

Ο νόμος για τη βλασφημία προβλέπει τη θανατική ποινή για όσους προσβάλουν τον προφήτη Μωάμεθ και τα ισόβια για όποιον κάψει το Κοράνι. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί κανείς με την κατηγορία αυτή. Η Άσια Μπίμπι, μητέρα 5 παιδιών, παραμένει στη φυλακή αν και το 2010 καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή, σύμφωνα με τις καταγγελίες των γειτόνων της, προσέβαλε τον Μωάμεθ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.