Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι και των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκάλεσε το βέτο που άσκησε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ στο νόμο περί τροποποίησης και συμπλήρωσης του προϋπολογισμού 2013, που, πρόσφατα, ψήφισε η Βουλή.

«Ο κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ “άναψε” πόλεμο στη χώρα» είναι το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο, υπό το οποίο η εφημερίδα «Πρέσα» τονίζει ότι «το προεδρικό βέτο προκάλεσε έντονη αντίδραση και στους επιχειρηματίες, για αρκετούς από τους οποίους τα χρήματα που τους χρωστά το Δημόσιο παραμένουν εδώ και μήνες “δανεικά και αγύριστα”».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εξάλλου, στην επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού για το προεδρικό βέτο, ο κ. Ορεσάρσκι αναλύει για άλλη μια φορά τους λόγους και τις περιστάσεις που επιβάλουν την τροποποίηση του προϋπολογισμού, με την οποία – όπως υπογραμμίζει- «η κυβέρνηση έθεσε σε πλήρη ισορροπία με τα υπαρκτά δεδομένα της οικονομίας και της δημοσιονομικής πολιτικής, τα οφθαλμοφανή λάθη στην κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού».

Ο κ. Ορεσάρσκι υπενθυμίζει ότι, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο τότε πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αναθεώρησε την άποψή του για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης του και απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.
«Έξι μήνες μετά, οι εκπρόσωποι της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν την ακριβώς αντίθετη θέση, ζητώντας, στην ουσία, από τη νέα κυβέρνηση να συνεχίζει να εκπληρώνει τον προϋπολογισμό του κ. Ντιάνκοφ, δηλαδή, να συνεχίσει τη δημοσιονομική πολιτική την οποία επέκρινε το ίδιο το κόμμα GERB μέχρι πρόσφατα» σημειώνει ο κ. Ορεσάρσκι.

Σύμφωνα με τον κ. Ορεσάρσκι, «με τον τρόπο αυτό (με το βέτο) ο πρόεδρος επιχείρησε ανοιχτή παρέμβαση στο έργο της κυβέρνησης και έκανε άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση μονόπλευρων και ανισόρροπων ενεργειών που αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα, σε αντίθεση με τα καθήκοντα του υπερκομματικού ενωτικού παράγοντα και ρυθμιστή του Πολιτεύματος, τα οποία αναθέτει στον θεσμό της Προεδρίας το Σύνταγμα της χώρας μας».

Στο μεταξύ, ηγετικά στελέχη των Σοσιαλιστών και του φιλελεύθερου «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» καταδίκασαν έντονα την ανοιχτή υποστήριξη του προέδρου Πλέβνελιεφ στην «πολιτική εκστρατεία της Δεξιάς για συστηματική υπονόμευση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την Βουλή και προς την κυβέρνηση», όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής Μάγια Μανόλοβα.

Εκ μέρους του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ ανήγγειλε, σήμερα, ότι το GERB άρχισε διαδικασία συλλογής των αναγκαίων υπογραφών για την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής για το προεδρικό βέτο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ ανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει το κοινοβούλιο για να συζητήσει το βέτο του προέδρου Πλέβνελιεφ σε έκτακτη συνεδρίαση, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, στις 30 Αυγούστου, οπότε και τελειώνουν οι θερινές διακοπές της Βουλής.