Υπέρ της επανέναρξης της υπό τον ΟΗΕ καθοδηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό τάσσεται η Γερμανία, όπως επανέλαβε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, δηλώνοντας έτοιμο να παρέχει τις «καλές υπηρεσίες» του, προκειμένου να διευκολύνει τεχνικά την αποψινή ανεπίσημη τριμερή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο.

«Τασσόμαστε υπέρ της επανέναρξης της υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό και για αυτό στηρίζουμε -και έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών- αυτή την ανεπίσημη τριμερή συνάντηση του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες με τους δύο Κύπριους ηγέτες κοινοτήτων σήμερα στο Βερολίνο. Πρόκειται για μια οικονομική, τεχνική υποστήριξη -αυτό αποκαλείται στη διπλωματική γλώσσα “καλές υπηρεσίες” (“good services”)», όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

«Παρέχουμε “καλές υπηρεσίες” ώστε οι συμμετέχοντες να προσέλθουν στις συνομιλίες σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και εμπιστοσύνης. Διότι είμαστε υπέρ του να επανεκκινήσει αυτή η διαδικασία, στην κατεύθυνση μιας μόνιμης ειρήνης και ενός μόνιμου αποτελέσματος» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς βλέπει η γερμανική κυβέρνηση τις πιθανότητες αναζωογόνησης της διαδικασίας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κ. Άντεμπαρ τόνισε ότι θα πρέπει να αναμένεται πρώτα η αποψινή συζήτηση «και τότε τα Ηνωμένα Έθνη είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να πουν πώς είναι από τη σκοπιά τους οι πιθανότητες επιτυχίας». «Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι σε αυτή την μακρόχρονη διαδικασία υπήρξαν πολλές φορές βήματα προς τα εμπρός αλλά και προς τα πίσω και ότι (η διαδικασία) κολλάει. Υπό αυτή την έννοια είναι σωστό και καλό να συνομιλούν μεταξύ τους και χαιρόμαστε εάν μπορούμε μέσω “καλών υπηρεσιών” να έχουμε μια μικρή συμβολή», κατέληξε η εκπρόσωπος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.