Μέτρα που θα διευκολύνουν γονείς που διέκοψαν την καριέρα τους για να κάνουν παιδιά ή έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στη γαλλική Γερουσία η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η μία από τις τροπολογίες αφορά τους γονείς που διέκοψαν την εργασία επί τουλάχιστον ένα έτος κατά το διάστημα των τριών ετών που ακολούθησε τη γέννηση ενός από τα παιδιά τους, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους έτη κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου πέντε ετών.

Οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες θα μπορούν επίσης να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους χρόνια ανεξαρτήτως των ετών ασφάλισης.

Το κόστος των ρυθμίσεων αυτών, που εκτιμάται στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση ορισμένων φόρων.

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις κατά της μεταρρύθμισης κλιμακώνονται. Οι σιδηροδρομικοί αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 12 Οκτωβρίου, οι οποίες απειλούν να ακινητοποιήσουν τη χώρα, ενώ υπάρχουν προτάσεις για επ΄αόριστον απεργιακές κινητοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας και των αστικών συγκοινωνιών κυρίως στην περιοχή του Παρισιού.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων προβλέπει την αύξηση από τα 60 στα 62 έτη της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης και από τα 65 στα 67 έτη το όριο συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να βάλει νερό στο κρασί του καθώς η δημοτικότητά του έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά εν όψει των Προεδρικών εκλογών του 2012. Ήδη οι Γάλλοι δείχνουν να εμπιστεύονται τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, και πιθανότερο αντίπαλο του Σαρκοζί με το κόμμα των σοσιαλιστών.