Την ευθύνη για την κατάρριψη, όπως ισχυρίζονται, αμερικανικού ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν, από τη συντριβή του οποίου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες, ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν, μέσω της πλατφόρμας WhatsApp, ότι κατέρριψαν αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο Chinook.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για συντριβές ελικοπτέρων ή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ισχυρίζονται πως κατέρριψαν χωρίς να παρουσιάζουν τις περισσότερες φορές κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό.

«Αμερικανικό ελικόπτερο Σινούκ καταρρίφθηκε και καταστράφηκε τελείως τη νύχτα σε επιχείρηση για τη μεταφορά αφγανικών ειδικών δυνάμεων που θα έκαναν επιδρομή εναντίον θέσης των Μουτζαχεντίν των Ταλιμπάν στην περιοχή Πανγκράμ της Τσαρχ, στην επαρχία Λογκάρ» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ σε αναρτήσεις του σε WhatsApp και Twitter.

Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν: «Δεν υπήρξαν εχθρικά πυρά που να έπαιξαν ρόλο στη συντριβή του ελικοπτέρου και κανένα στέλεχος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας δεν τραυματίστηκε» ανέφερε από την πλευρά του.

Για τη συντριβή δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες, ωστόσο εκπρόσωπος της νοτιοανατολικής επαρχίας Λογκάρ, ανέφερε ότι η συντριβή έγινε στην περιοχή Τσαρχ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι απώλειες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ανέρχονται σε 19 ενώ στη χώρα επιχειρούν το τρέχον διάστημα 12.000 στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε πρόσφατα τις πολύμηνες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν ανάμεσα σε απεσταλμένους της κυβέρνησής του και τους Ταλιμπάν, παρότι τα δύο μέρη διαβεβαίωναν πως βρίσκονταν πολύ κοντά σε συμφωνία, ήταν ζήτημα ημερών να υπογραφτεί και να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών και της αφγανικής κυβέρνησης.