Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις καταγγελόμενες παρατυπίες και την έλλειψη διαφάνειας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Ζιμπάμπουε και ανέδειξαν νικητή, για 7η συνεχόμενη θητεία, τον απερχόμενο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

«Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τις παρατυπίες που φέρονται να έγιναν, τις αναφορές περί μη πλήρους συμμετοχής (του εκλογικού σώματος) καθώς και για τις αδυναμίες και την έλλειψη διαφάνειας που παρατηρήθηκαν στην εκλογική διαδικασία» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα και θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Άστον που ταυτόχρονα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στη Ζιμπάμπουε να φροντίσουν ώστε να διατηρηθεί «η τάξη και ηρεμία» στη χώρα.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, φέρνουν νικητή των προεδρικών εκλογών τον Μουγκάμπε, με ποσοστό 61% από τον πρώτο γύρο. Στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του καταλαμβάνει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου.