Μέχρι την Τετάρτη ελπίζει ο Έντουαρτ Σνόουντεν ότι θα έχει στην κατοχή του τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία θα τερματιστεί η παραμονή του, εδώ και ένα μήνα, στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας και θα μπορέσει να φύγει από το χώρο μετεπιβίβασης και να αναζητήσει κατάλυμα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο δικηγόρος που βοήθησε τον πρώην τεχνικό των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ να καταθέσει αίτημα για χορήγηση ασύλου στη Ρωσία στις 16 Ιουλίου, είπε ότι ο Σνόουντεν πιστεύει ότι δεν είναι ασφαλές να επιχειρήσει να ταξιδέψει σύντομα στη Λατινική Αμερική, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της κατασκοπείας.

«Θα πρέπει σύντομα να λάβει το έγγραφο που θα του επιτρέψει να φύγει από το αεροδρόμιο», είπε ο δικηγόρος.

Η εξέταση του αιτήματος του Σνόουντεν για χορήγηση προσωρινού ασύλου στη Ρωσία ενδέχεται να πάρει έως και τρεις μήνες. Ωστόσο, ο Αμερικανός θα μπορεί να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο ανάλογα με την αρχική αντίδραση στο αίτημά του.

Ο Σνόουντεν δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ζητήσει και τη ρωσική υπηκοότητα, πρόσθεσε ο Κουτσέρενα. Τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα, έχουν προσφερθεί να του δώσουν πολιτικό άσυλο, όμως η Μόσχα δεν συνδέεται με καμία από τις τρεις με απευθείας εμπορικές πτήσεις.