Τα μέλη της Βουλής του Μαυροβουνίου θα εξετάσουν σε έκτακτη συνεδρίαση που προγραμματίστηκε για την 1η Αυγούστου την κυβερνητική πρόταση αναθεώρησης του προϋπολογισμού για το 2013.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με αίτημα του πρωθυπουργού και αρχηγού του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS) Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υιοθέτησε στις 2 Ιουλίου, με τη διαφωνία των υπουργών από τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) το σχέδιο αναθεώρησης του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπει ότι από το ταμείο του κράτους θα αποπληρωθεί το χρέος ύψους 61 εκατ. ευρώ της Βιομηχανίας Αλουμινίου Ποντγκόριτσας (KAP) προς την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου, όπως επίσης και το χρέος των 102 εκατ. ευρώ με βάση την κατάπτωση των εγγυήσεων για την KAP στην ουγγρική τράπεζα OTP και στη ρωσική τράπεζα VTB.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού είναι μία επιλογή, αλλά όχι αναγκαία.

«Η αναθεώρηση λόγω της KAP δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Πρόκειται για τεχνικό θέμα διευθέτησης του ζητήματος των χρεών της εταιρείας» ανέφερε ο κ. Τζουκάνοβιτς προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να ακούσει όποιον θέλει να βοηθήσει ή να προσφέρει καλύτερη λύση.

Το Εμπορικό Δικαστήριο στις 8 Ιουλίου κήρυξε πτώχευση στην KAP, όλες οι προηγούμενες συμφωνίες τέθηκαν εκτός ισχύος και παύθηκαν οι αρμοδιότητες της ρωσικής διοίκησης.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε την επιλογή της πτώχευσης λόγω της απροθυμίας του Ρώσου εταίρου να αποπληρώσει το χρέος για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθευόταν παράνομα η KAP από την ευρωπαϊκή διασυνδετική γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πτώχευση επέφερε ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων για τις πιστώσεις της KAP.

Για να μπορέσει το Μαυροβούνιο να επιστρέψει τα χρέη, η κυβέρνηση πρότεινε την αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού κάτι που προκάλεσε οξεία κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, μεταξύ του DPS και του SDP.