Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να αποφασίσει προσωπικά εάν θα χορηγηθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο στη χώρα στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Εάν μιλάμε για προσωρινό άσυλο, τότε το θέμα δεν είναι στην δικαιοδοσία του προέδρου, αλλά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά την ανακοίνωση ότι ο Σνόουντεν κατέθεσε επίσημα σχετικό αίτημα, αφού πέρασε τρεις εβδομάδες αποκλεισμένος στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας.

Την επίσημη υποβολή του αιτήματος ανακοίνωσε ο Ρώσος δικηγόρος Ανατόλι Κουτσέρενα, ο οποίος είχε διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό πληροφορικό για το θέμα.

«Το αίτημα εστάλη στις ρωσικές αρχές», δήλωσε ο δικηγόρος αφού συναντήθηκε με τον Σνόουντεν στο αεροδρόμιο.

Ο Σνόουντεν, που μετέβη στην Μόσχα από το Χονγκ Κονγκ την 23η Ιουνίου, αφότου είχε διαρρεύσει στον Τύπο στοιχεία για τις εκτενείς παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί όταν αυτό καταστεί δυνατό να μεταβεί σε κάποια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που ανακοίνωσαν ότι του προσφέρουν άσυλο.

«Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υποβάλει μια έγγραφη αίτηση για να λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία και η διαδικασία αυτή μόλις ολοκληρώθηκε», είπε ο Κουτσέρενα.

Ο δικηγόρος, που διευκρίνισε πως παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), δεν διευκρίνισε πώς υποβλήθηκε το αίτημα ή εάν έχει παραληφθεί από τις ρωσικές αρχές. Πάντως, ο Κουτσέρενα είπε πως αναμένει να ανακοινωθεί «σύντομα»η λήψη της απόφασης για το εάν το αίτημα θα γίνει αποδεκτό ή όχι.