Ποινικές διώξεις σε βάρος περίπου 200 προσώπων άσκησε σήμερα η αιγυπτιακή δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων για «φόνο» και για «παρακίνηση σε βία», μετά τις συγκρούσεις κατά τις οποίες βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 55 άνθρωποι την Δευτέρα στο Κάιρο.

Οι κατηγορούμενοι πρόκειται να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση τις προσεχείς 15 ημέρες, διαρκούσης της έρευνας, σύμφωνα με δικαστική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διώκονται επίσης για «παράνομη οπλοφορία» και «διατάραξη της τάξης και ασφάλειας».

Μια δικαστική πηγή είχε δηλώσει την Τρίτη ότι περίπου 650 πρόσωπα, που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να εισέλθουν διά της βίας στο αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ανακρίθηκαν στο πλαίσιο της εξελισσόμενης έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την μια και ανδρών της αστυνομίας και του στρατού από την άλλη. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι κατηγορούν τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ, κατήγγειλαν μια «σφαγή», ενώ αντιθέτως ο στρατός έκανε λόγο περί ανταπόδοσης πυρών έπειτα από επίθεση «ένοπλων τρομοκρατών». Ο απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για τουλάχιστον 55 νεκρούς και 435 τραυματίες.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ από την πλευρά του διέταξε την διεξαγωγή έρευνας.

Ενώ η εισαγγελία διέταξε νωρίτερα τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο διορισμένος πρωθυπουργός, ο 76χρονος Χάζεμ Μπεμπλάουι, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, εν μέσω ενός κλίματος δυσπιστίας από τους υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και ανοικτής εχθρότητας από τους ισλαμιστές.

Σε μια προσπάθεια να επικρατήσει ένας «συμφιλιωτικός» τόνος ο Μπεμπλάουι είπε ότι θα προτείνει «ορισμένα υπουργεία» σε στελέχη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης –τον πολιτικό βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων– και του ισλαμιστικού κόμματος Νουρ, αλλά η πρωτοβουλία του απορρίφθηκε από τους ισλαμιστές.

«Δεν θα συνθηκολογήσουμε με τους πραξικοπηματίες. Απορρίπτουμε όλα όσα προκύπτουν από το πραξικόπημα» του στρατού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάρεκ αλ Μόρσι. Επικρίσεις έναντι των κινήσεων του Μπεμπλάουι διατύπωσε και το κίνημα Ταμαρόντ, το οποίο πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι.