Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ένα βίντεο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και δείχνει τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άοπλου 16χρονου από αστυνομικό, τον Απρίλιο του 2017, ενώ ο νεαρός έχει πηδήξει έναν φράχτη στην προσπάθειά του να διαφύγει.

Όπως επισημαίνει το CNN, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές από την Καλοφόρνια, τρία διαφορετικά τμήματα είπαν ότι ο συγκεκριμένος πυροβολισμός ήταν δικαιολογημένος από την πλευρά του αστυνομικού.

Στο βίντεο, που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας και δόθηκε στη δημοσιότητα από δικηγόρο, ο 16χρονος Isiah Murrietta Golding εμφανίζεται να πηδάει έναν φράχτη και να μπαίνει σε μια αυλή, ενώ τον κυνηγούν δύο αστυνομικοί.

Ο ανήλικος τρέχει να ξεφύγει με γυρισμένη την πλάτη στους αστυνομικούς όταν ο ένας από αυτούς, σκύβει πίσω από τον φράχτη και τον πυροβολεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο έφηβος πέφτει αμέσως στο έδαφος, ενώ ο συνάδελφος του αστυνομικού που πυροβόλησε, έχοντας πηδήξει τον φράχτη, φτάνει στο σημείο και περνάει χειροπέδες στον τραυματισμένο 16χρονο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο υλικό από την κάμερα ακούγεται μια φωνή να λέει «ωραία βολή».

Οι γονείς του νεαρού κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των δημοτικών Αρχών του Φρέσνο και αρκετών αστυνομικών τον Μάρτιο του 2018.

Όπως αναφέρει η μήνυση του πατέρα, η σφαίρα πέτυχε τον έφηβο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και εκείνος πέθανε τρεις μέρες αργότερα. Όσο για τον αστυνομικό που πυροβόλησε, η μήνυση υποστηρίζει ότι «δεν είχε κανέναν αντικειμενικό λόγο» να πιστεύει ότι ο 16χρονος ήταν οπλισμένος ή ότι επρόκειτο να επιτεθεί, επομένως η θανάσιμη βολή ήταν τελείως αναίτια.

Σημειώνεται ότι ο έφηβος αναζητούνταν από τις Αρχές προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που είχε σημειωθεί την προηγούμενη ημέρα που οδήγησε σε ένα θανατηφόρο τροχαίο. Το αγόρι τράπηκε σε φυγή όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν το όχημα στο οποίο επέβαινε, για να τον οδηγήσουν στο τμήμα για ανάκριση.

«Η χρήση φονικού όπλου σε αυτήν την περίπτωση εντάσσεται στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας για μια ανθρωποκτονία. Ο 16χρονος σε αυτήν την υπόθεση εμπλεκόταν σε μια ανθρωποκτονία με τον αδελφό του. Ο αδελφός του συνελήφθη αργότερα και παραδέχτηκε την ενοχή του», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.