Αθώοι κρίθηκαν από δικαστήριο του Καΐρου 11 αιγύπτιοι ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Οι κατηγορούμενοι –περιλαμβανομένων των Αλάα Άμπντελ Φάταχ, Άχμαντ Ντούμα και Ναουάρα Νεγκμ– επέκριναν με σφοδρότητα τον πρώην πρόεδρο Μόρσι και το ισλαμιστικό κίνημα του οποίου ηγείται, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και ακτιβιστές είχαν καταγγείλει την δίκη τους ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας καταστολής των διαφωνούντων.

Ο Μόρσι ανατράπηκε από το στρατό την Τετάρτη, ένα χρόνο αφότου έγινε ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη με ελεύθερες εκλογές, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του εν μέσω της αποτελμάτωσης της οικονομίας και των καταγγελιών περί αρπαγής της εξουσίας από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η αποπομπή του Μόρσι έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους αντιπάλους αλλά εξόργισε τους ισλαμιστές. Στα επεισόδια βίας κατά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, την Παρασκευή πάνω από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.400 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το MENA, ποινικό δικαστήριο του Καΐρου απάλλαξε τους εναγόμενους από τις κατηγορίες περί υποκίνησης βίας και καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Οι κατηγορίες αυτές σχετίζονταν με μια σύγκρουση με υποστηρικτές της Αδελφότητας τον Μάρτιο έξω από τα γραφεία της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης κατά την οποία είχαν τραυματιστεί 130 άνθρωποι.

«Δεν υπήρξε ποτέ το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του Ντούμα ή των υπολοίπων. Οι συλλήψεις τους εντάσσονταν σε μια εκστρατεία της Αδελφότητας για να φιμώσει τους επικριτές της. Ευτυχώς αυτή η εποχή τέλειωσε τώρα», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντούμα, Άλι Σολιμάν. Ο Ντούμα, γνωστός ακτιβιστής, απελευθερώθηκε το Σάββατο με εισαγγελική εντολή. Είχε καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση διότι είχε αποκαλέσει τον Μόρσι εγκληματία και δολοφόνο σε συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι, οι αρχές έχουν συλλάβει εξέχουσες προσωπικότητες της Αδελφότητας και έχουν κλείσει πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς που θεωρούνταν προσκείμενοι στους ισλαμιστές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.