Η Ευρωπαϊκή Ένωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» για να διασφαλίσει συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, την ώρα που η ΕΕ περιμένει την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit από τη βρετανική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε με τον τρόπο αυτόν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιβεβαιώθηκε από τις επικεφαλής των πολιτικών ομάδων χθες το βράδυ, να μην υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου πριν εξασφαλισθεί η υποστήριξή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη» δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Πρώτα το Λονδίνο και μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο» τόνισε ο Γιούνκερ υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών και χαρακτήρισε τη διαδικασία του Brexit «χάσιμο χρόνου και ενέργειας», διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν διαπραγματεύτηκε και επαναδιαπραγματεύτηκε χωρίς διακοπή τη συμφωνία του διαζυγίου. «Η αλήθεια είναι ότι με λύπησε ότι πέρασα τόσο χρόνο της θητείας μου αυτής ασχολούμενος με το Brexit, όταν η σκέψη μου δεν ήταν σε τίποτε άλλο πέραν αυτών που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ένωση για τους πολίτες της».

Τουσκ: Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης παρών στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τον απολογισμό της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση», αναφερόμενος στις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το βρετανικό αίτημα για μία ακόμη αναβολή της διαδικασίας του άρθρου 50».

«Συζητώ με τους ηγέτες των 27 για τον τρόπο αντίδρασης και θα αποφασίσω τις προσεχείς ημέρες», εξήγησε. «Η αντίδραση αυτή θα εξαρτηθεί από αυτό που θα αποφασίσει ή δεν θα αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο».

«Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ χειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.