Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται για να συντρίψουν την εξέγερση η οποία μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια εναντίον του δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο αποτελεί μια ήττα του πολιτικού ισλάμ.

«Όποιος παίρνει τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί στην πολιτική ή τάσσεται υπέρ της μιας (θρησκευτικής) ομάδας σε βάρος της άλλης θα πέσει, οπουδήποτε στον κόσμο», φέρεται να είπε ο Άσαντ στην κρατική εφημερίδα αλ Θάουρα («Επανάσταση»). «Η περίληψη αυτού που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι η πτώση αυτού που αποκαλείται πολιτικό ισλάμ», πρόσθεσε.

Σε ένδειξη εμφανούς ικανοποίησης για την πτώση ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Άσαντ, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά ανταποκρίσεις και εικόνες από τις τεράστιες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία.

Ο εκλιπών πατέρας του Άσαντ, ο Χάφεζ αλ Άσαντ, είχε διατάξει το στρατό να συντρίψει μια ένοπλη ισλαμιστική εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μπάαθ με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να βρουν το θάνατο στην πόλη Χάμα. Εκτός από τους ισλαμιστές, χιλιάδες αριστεροί Σύροι είχαν βασανιστεί, φυλακιστεί κι εξοντωθεί την περίοδο εκείνη.

Η συριακή πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι μια από τις πιο ισχυρές οργανώσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης η οποία μάχεται για την ανατροπή του Άσαντ, ο οποίος ανήκει στη φατρία των Αλαουιτών.