Δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν το απόγευμα σε μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.

Άνδρες του στρατού ανήγειραν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκεται και συνεχίζει να εργάζεται ο πρόεδρος Μόρσι.

Μία πηγή των ένοπλων δυνάμεων την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA ανέφερε ότι δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί μαζικά στις συνοικίες Νασρ Σίτι, Ηλιούπολη και κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.
Ο στρατός ανέφερε σε μια επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι, τονίζοντας: «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους».

Νωρίτερα, σύμβουλος του αρχηγού του κράτους κατήγγειλε το «στρατιωτικό πραξικόπημα» που βρίσκεται, όπως είπε, σε εξέλιξη, μετά την παρέλευση ενός τελεσιγράφου του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων και την επιβολή απαγόρευσης στον πρόεδρο και σε ανώτατα στελέχη των ισλαμιστών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Για χάρη της Αιγύπτου και για λόγους ιστορικής ακρίβειας ας αποκαλέσουμε αυτό που συμβαίνει με το αληθινό του όνομα : Στρατιωτικό πραξικόπημα», ανέφερε ο Ισάμ αλ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook νωρίτερα σήμερα.

Καθώς η ένταση αυξανόταν και πλήθη συνέρρεαν στην πλατεία Ταχρίρ για άλλη μια ημέρα για να απαιτήσουν την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου, ο Χάνταντ πρόσθεσε: «καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, έχω πλήρη επίγνωση ότι μπορεί να είναι οι τελευταίες που αναρτώ σε αυτή τη σελίδα».

Ο αιγυπτιακός Τύπος είχε προβλέψει ότι η σημερινή ημέρα θα ήταν αυτή της αποχώρησης ή της αποπομπής του Μόρσι από το αξίωμα. «Σήμερα: Αποπομπή ή Παραίτηση», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κρατικής εφημερίδας αλ Αχράμ. «Τέλος», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας αλ Ουάταν.