Τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων και τον τραυματισμό παραπάνω από 100 προκάλεσαν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν μέσα σε τζαμί στο ανατολικό Αφγανιστάν, το πρωί της Παρασκευής (18/10), κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Αταουλάχ Χογιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, δήλωσε ότι σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις από εκρηκτικά που ήταν τοποθετημένα μέσα στο τζαμί το οποίο βρίσκεται στον τομέα Τζαουντάρα, της περιοχής Χάσκα Μένα.

Η οροφή του τεμένους κατέρρευσε τελείως, επισημαίνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Σοχράμπ Καντέρι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Νανγκαρχάρ, είπε ότι πιθανόν ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί, καθώς οι τραυματίες ξεπερνούν τους εκατό.

Σοκαριστικές οι διηγήσεις

Ένας πρεσβύτερος φυλής στη Νανγκαρχάρ είπε ότι το τζαμί κατέρρευσε ολοσχερώς. «Ήταν μια δραματική σκηνή αυτή που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μου», σημείωσε, για να προσθέσει ότι είδε 32 πτώματα και πλήθος τραυματιών, τους οποίους απομάκρυναν από το σημείο των εκρήξεων.

Ο Τεζάμπ Χαν, μέλος της τοπικής Αστυνομίας, που ήταν εν ώρα υπηρεσίας στην περιοχή, ανέφερε: «Άκουγα τον μουλά που έκανε το κήρυγμα και ξαφνικά η φωνή του σίγησε μόλις έγινε η έκρηξη. Όταν έφθασα στο σημείο, ο κόσμος προσπαθούσε να μεταφέρει πτώματα και τραυματίες παγιδευμένους κάτω από την οροφή που είχε καταρρεύσει».

Ο τομέας Τζαουντάρα ελέγχεται από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση.

Οι Ταλιμπάν και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναπτύσσουν τη δράση τους σε διάφορες περιοχές της Νανγκαρχάρ, επαρχίας που συνορεύει με το Πακιστάν στα ανατολικά.

Έκθεση του ΟΗΕ για τα θύματα μεταξύ των αμάχων κάνει λόγο για 4.313 νεκρούς και τραυματίες τον τρίτο τρίμηνο του έτους.