Η παραμονή του Έντουαρντ Σνόουντεν στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας ενισχύει τις υποψίες ότι ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας NSA ενδεχομένως να συνομιλεί με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, που τον θεωρούν «λαβράκι» το οποίο δεν θα πρέπει να χάσουν.

Ακόμη και η  διάψευση του Πούτιν χθες είναι αδύνατο να δώσει τέλος στις φήμες που θέλουν τον Σνόουντεν να μιλά στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες ανυπομονούν να μάθουν ό,τι δεν έχει μέχρι στιγμής αφήσει να διαρρεύσει.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Μόσχα μπορεί ακόμη και να τον παραδώσει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο μίας ψυχροπολεμικού τύπου ανταλλαγής, παρότι αυτό φαντάζει λιγότερο πιθανό, αφού ο Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσής του για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της κατασκοπείας στην πατρίδα του.

«Είναι λαβράκι για τον καθένα, τις όποιες μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των δικών μας. Όλες οι μυστικές υπηρεσίες θα ήθελαν να μιλήσουν μαζί του», δήλωσε ρωσική πηγή ασφαλείας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση αμερικανικών μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης, έφυγε από το Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή και μετέβη στην Μόσχα, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks θα καταφύγει στον Ισημερινό όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δεν απάντησε άμεσα στο Reuters που ζήτησε κάποιο σχόλιο, αλλά ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας είπε ότι η Μόσχα είναι απίθανο να χάσει την ευκαιρία υποθέτοντας ότι ο Σνόουντεν θα θέλει να συνεργαστεί.

«Θα ήταν ανόητο να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την απόκτηση πληροφοριών που είναι πολύ δύσκολο, αδύνατο ή ακριβό να αποκτηθούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο», δήλωσε ο πρώην αυτός κατάσκοπος Λοβ Κορολκόφ.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ρεπουμπλικάνος αντίπαλος του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Πούτιν θα αρπάξει την ευκαιρία. «Είναι… ένας παλαιός συνταγματάρχης απαράτσικ της KGB που περιφρονεί την δικαιοσύνη και ό,τι πρεσβεύουμε και πιστεύουμε», δήλωσε ο Μακέιν χθες στο CNN. «Αν μυριστεί μία κατάσταση, θα την εκμεταλλευτεί», πρόσθεσε.

Η φημολογία περί ανάμειξης της FSB στην άφιξη του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε με το που προσγειώθηκε το αεροπλάνο την Κυριακή, όταν περί τους 24 πράκτορες με πολιτικά εντοπίστηκαν να ελέγχουν τον χώρο μετεπιβίβασης, κάποιες φορές, μάλιστα, συνοδευόμενοι από ένστολους αστυνομικούς.

Ο πρεσβευτής του Ισημερινού στη Ρωσία Πατρίσιο Αλμπέρτο Τσάβες Ζαβάλα μετέβη στην ζώνη τράνζιτ σχεδόν αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο Σνόουντεν. Στη συνέχεια οι πράκτορες και η αστυνομία μπλόκαραν την είσοδο μίας από τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Κάποιοι από αυτούς παρέμειναν εκεί όλη την νύχτα, μέχρι και την επόμενη μέρα. Αλλά δεν υπήρχε πουθενά ίχνος του Σνόουντεν, ο οποίος, όπως είπε ο Πούτιν χθες, παραμένει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο.

Αξιολογώντας την αξία του Σνόουντεν

Ο ρώσος πολιτικός αναλυτής Πάβελ Σαλίν δήλωσε ότι η σιωπή του Κρεμλίνου σχετικά με τον Σνόουντεν για περισσότερες από 36 ώρες μετά την άφιξή του στη χώρα είναι τακτική καθυστέρησης. «Τώρα αξιολογούν πόσο χρήσιμος μπορεί να αποδειχτεί. Η αξία του εξαρτάται από το τι πληροφορίες διαθέτει», πρόσθεσε.

Ο Κορολκόφ είπε ότι αυτό δεν είναι σαφές. «Δεν γνωρίζουμε τι έχει πράγματι στην κατοχή του και ποια αξία έχει. Όλα αυτά που έχει να πει ενδεχομένως να είναι ήδη γνωστά. Αλλά ενδιαφέρει την Ρωσία για άλλους λόγους», είπε ο Κορολκόφ.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Σνόουντεν ενδέχεται να είναι χρήσιμος για μία ψυχροπολεμικού τύπου ανταλλαγή κατασκόπων ή ως ένα εργαλείο προπαγάνδας για την Ρωσία, που συχνά κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας την οποία προσπαθούν να επιβάλουν στους άλλους, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Ο πρόεδρος Πούτιν, ερωτηθείς χθες σχετικά με το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Σνόουντεν, αμφισβήτησε το αν ο νεαρός αμερικανός και ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι επίσης φυγόδικος, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εγκληματίες και να φυλακιστούν.

Ο αντιπρόεδρος της Δούμας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι έχει προτείνει την ανταλλαγή του Σνόουντεν με τον Βίκτορ Μπουτ, το ρώσο λαθρέμπορο όπλων η φυλάκιση του οποίου στις ΗΠΑ προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τα ρωσικά αιτήματα έκδοσής του.

Τόσο ο Κορολκόφ όσο και η πηγή των μυστικών υπηρεσιών, που διατήρησε την ανωνυμία της, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει μία κοινή διεθνή πρακτική χρησιμοποιώντας τον Σνόουντεν στις διαπραγματεύσεις για τον Μπουτ.

«Ετσι γίνεται παντού στον κόσμο. Θα ήταν προς όφελος της κυβέρνησης να μην εκδώσει τον Σνόουντεν», είπε ο Κορολκόφ, ενώ η πηγή πρόσθεσε ότι «η Ρωσία έχει σε αυτή την περίπτωση κάποιο διαπραγματευτικό ατού».

Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι και για τις δύο χώρες αν τραβήξουν το σχοινί στην υπόθεση Σνόουντεν. «Είναι μία πολύ, πολύ σημαντική στιγμή για το σύνολο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων. Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα σημείο που θα καθορίσει τις σχέσεις αυτές για το άμεσο μέλλον», είπε ο Ντμίτρι Τρενίν, διευθυντής του Carnegie Moscow, μίας δεξαμενής σκέψης.

Ο Κορολκόφ προέβλεψε ότι το Κρεμλίνο θα κινηθεί προσεκτικά. «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται καθόλου να εμπλακεί σε μία διαμάχη με έναν τέτοιο γεωπολιτικό αντίπαλο και πολιτικό εταίρο όπως οι ΗΠΑ», σχολίασε.