Εκδήλωση με προβολή της ταινίας «LeCapital» του Κώστα Γαβρά με την παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη και συζήτηση με θέμα: «Χρηματοπιστωτικές αγορές: έχουν απεριόριστη δύναμη;» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυς Ποδηματά και της Προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Pervenche Beres.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

5.00 μμ: Παρουσίαση της ταινίας από τον σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά

5.15 μμ: Προβολή της ταινίας

7.20 μμ: Εισηγήσεις

GuillaumeDuval, οικονομολόγος και δημοσιογράφος, «Alternatives économiques»

Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

7.40 μμ: Συζήτηση

Το κεντρικό ζητούμενο της συζήτησης συνοψίζεται στα εξής:

«Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2007 αποκάλυψε τις αδυναμίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο μύθος της «αυτορύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών» κατέρρευσε, καθώς το κύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης χτύπησε ολόκληρο τον κόσμο, επιφέροντας σκληρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. To κυνήγι του βραχυχρόνιου κέρδους και η απληστία των αγορών κυριάρχησαν στη διεθνή οικονομία σε βάρος της δημοκρατίας.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη βρίσκονται σήμερα σε σταυροδρόμι. Πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της υπεράσπισης των εγωιστικών εθνικών συμφερόντων, που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του Ευρωπαϊκού μοντέλου ή της ισχυρής δέσμευσης για την κοινή αντιμετώπιση των αγορών προκειμένου να τις επαναφέρουν στο δρόμο της εξυπηρέτησης της πραγματικής οικονομίας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της πολιτικής να υπερασπίζεται το κοινό έναντι του ατομικού συμφέροντος.»