Η Άγγελα Μέρκελ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έλυσαν τις διαφορές τους και ανακοίνωσαν ότι θα εγκαινιάσουν κανονικά μια έκθεση έργων τέχνης στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αντικείμενα από χρυσό που είχαν κατασχέσει τα σοβιετικά στρατεύματα από τους ναζί στη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι οι διαφωνίες που είχαν ανακύψει προηγουμένως διευθετήθηκαν.

«Έπειτα από μια συζήτηση μεταξύ του προέδρου και εμού, θα εγκαινιάσουμε την έκθεση», δήλωσε η Μέρκελ.
Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας είχε δηλώσει ότι η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα λάμβανε μέρος στην τελετή των εγκαινίων λόγω μιας διαφωνίας που αφορούσε «το πρωτόκολλο».

Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται μεταξύ άλλων αντικείμενα τέχνης που είχε κατασχέσει ο Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία, πρόκειται να εγκαινιαστεί στο Ερμιτάζ. «Πρόκειται να επισκεφθούμε την έκθεση στο Ερμιτάζ», επιβεβαίωσε ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε «λεπτό» το θέμα των έργων τέχνης που είχαν κατασχεθεί.

Νωρίτερα, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικά δημοσιεύματα, καθώς με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν η συμμετοχή της Μέρκελ θα ακυρωνόταν με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

«Σάλος για τα λεηλατημένα έργα τέχνης», «Ο Πούτιν είναι άθλιος διπλωμάτης», «Το σκάνδαλο με τα λεηλατημένα έργα τέχνης επισκιάζει το ταξίδι στη Ρωσία», ήταν μερικοί από τους τίτλους στα γερμανικά ΜΜΕ νωρίτερα, καθώς ο γερμανικός Τύπος ερμήνευσε το επεισόδιο ως μια ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ είχε δηλώσει πως η Μόσχα ακύρωσε την εκδήλωση, με το επιχείρημα πως «ήταν αδύνατον ο οικοδεσπότης να βρει χρόνο» για να παραστεί. Ερωτηθείς τι θα έλεγε η Μέρκελ, ο Στράιτερ απάντησε: «θα αναφερόταν πιθανόν για άλλη μια φορά στη γερμανική θέση για το ζήτημα των ‘λεηλατημένων έργων τέχνης’».

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου οι σοβιετικοί είχαν λεηλατήσει πάνω από 1 εκατ. βιβλία και χιλιάδες αντικείμενα τέχνης. Πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα εκθέσει το Ερμιτάζ είναι και πολλά από τα «τρόπαια» της νίκης του σοβιετικού στρατού, που το Βερολίνο ζητεί να επιστραφούν.

«Τα εγκαίνια της έκθεσης… θα ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να υπογραμμιστεί η στενή συνεργασία μας σε θέματα πολιτισμού», είχε προσθέσει ο Στράιτερ.

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό αύριο Σάββατο, στην επέτειο της ναζιστικής εισβολής στη σοβιετική ένωση.