Οι διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα δρόμους στο Σάο Πάολο και πραγματοποίησαν πορεία προς ένα στάδιο, το οποίο μέλλει να φιλοξενήσει έναν σημαντικό αγώνα ποδοσφαίρου στη βορειοανατολική Βραζιλία, καθώς κορυφώνεται το κύμα αγανάκτησης για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τον πληθωρισμό και άλλες σοβαρές ελλείψεις στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα των σημαντικότερων κινητοποιήσεων σε όλη τη Βραζιλία την τελευταία 20ετία, ο παλμός των διαδηλώσεων παρέμεινε αμείωτος στις μεγάλες πόλεις, ενώ σήμερα αυτές επεκτάθηκαν σε περίπου 70 μικρότερες πόλεις.

Οι σημερινές διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο, την πόλη στην οποία εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση το κίνημα διαμαρτυρίας, ακολούθησαν μία μακρά νύκτα επεισοδίων, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν πολλοί βανδαλισμοί και λεηλασίες. Η αστυνομία συνέλαβε 63 πρόσωπα έπειτα από την πυρπόληση ενός αστυνομικού τμήματος, ενώ το πλήθος προσπάθησε να επιτεθεί στο δημαρχιακό μέγαρο και έσπασε προθήκες καταστημάτων, τα οποία στη συνέχεια λεηλατήθηκαν.

«Ο κόσμος σαφώς έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε διαδηλώσεις», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Φερνάντου Χαντάντ, επικρίνοντας ωστόσο την αναταραχή που προκάλεσαν τα έκτροπα «στο δικαίωμα των άλλων ανθρώπων στη δουλειά και στο να μεταβαίνουν σπίτι τους».

Ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το κόμιστρο των εισιτηρίων στα λεωφορεία, έπειτα από την αντίστοιχη απόφαση που έλαβαν οι αρχές σε άλλες πρωτεύουσες Πολιτειών, αλλά ακόμη δεν έχει λύσει τον γρίφο πως θα αντισταθμισθεί η απώλεια του εσόδου αυτού στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, που αποτελεί τη βιομηχανική κι οικονομική πρωτεύουσά της.

Σε απάντηση, το Κίνημα Ελεύθερου Εισιτηρίου, μία οργάνωση που διεκδικεί δωρεάν μετακινήσεις κι αποτελεί έναν από τους κυριότερους εμψυχωτές των διαδηλώσεων, καυτηρίασε την κίνηση των αρχών να «αλλάξουν το θέμα»: «υποστηρίζουν πως οι διαδηλώσεις παραβιάζουν το δικαίωμα του πληθυσμού στη μετακίνηση. Αλλά ο λαός που διαδηλώνει μάχεται ακριβώς για την εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος», επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση αυτή.