Σαράντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν συμμορία ενόπλων επιτέθηκε σε χωριό της βόρειας Νιγηρίας για αντίποινα κατά μιας τοπικής ιδιωτικής πολιτοφυλακής, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

«Ένοπλες συμμορίες ληστών πραγματοποίησαν επίθεση χθες το πρωί στο χωριό Κιζάρα. Σαράντα οκτώ κάτοικοι δολοφονήθηκαν από ζωοκλέφτες που σπέρνουν τον τρόμο στο κρατίδιο εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Μπιρνίν Μαγκάζι, εκπρόσωπος του κρατιδίου Ζαμφάρα όπου βρίσκεται το χωριό αυτό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δεκάδες ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες εισέβαλαν στο χωριό, διευκρίνισε. «Ορισμένοι από αυτούς ανέβηκαν πάνω σε ένα λόφο του χωριού και άνοιξαν πυρ προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατόπιν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας στους κατοίκους ότι έψαχναν μέλη μιας τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που τους είχαν προκαλέσει προβλήματα, όπως έλεγαν».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο τοπικός αρχηγός, ο ιμάμης και ο ηγέτης της πολιτοφυλακής συμπεριλαμβάνονται στα θύματα. Πρόσθεσε επίσης ότι αστυνομικοί από την γειτονική περιοχή Κέτα προσπάθησαν να απωθήσουν τους ένοπλους αλλά δεν τα κατάφεραν.

Μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων εκπαιδεύονται σε πολλά χωριά της Νιγηρίας για να προστατεύσουν τους κατοίκους από ζωοκλέφτες και άλλες εγκληματικές συμμορίες με αποτέλεσμα να προκαλείται μια σειρά αντιποίνων σε μια αλυσιδωτή αντίδραση βίας.

Στο κρατίδιο Ζαμφάρα που βρίσκεται στη βορειοδυτική Νιγηρία έχουν σημειωθεί επανειλημμένα τέτοιου είδους συγκρούσεις.

Κανένα στοιχείο δεν επιτρέπει να αποδοθεί η ευθύνη για την επίθεση αυτή στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ που συνεχίζει αιματηρή εξέγερση στην βορειοανατολική Νιγηρία.

Ο στρατός πραγματοποιεί από τα μέσα Μαΐου μια πολύ μεγάλη επιχείρηση εναντίον της Μπόκο Χαράμ στα τρία βορειοανατολικά κρατίδια: Μπόρνο, Γιόμπε και Ανταμάουα όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.