Σε μία από τις πιο «βίαιες και χαοτικές» ημέρες εξελίχθηκε για το Χονγκ Κονγκ η 70η επέτειος από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως δήλωσε ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας.

Ένας 18χρονος διαδηλωτής πυροβολήθηκε στο στήθος με πραγματικά πυρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Διαδηλωτές με μολότοφ έδωσαν σκληρές μάχες με την αστυνομία σε πολλές συνοικίες του Χονγκ Κονγκ.

Συνολικά 104 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ έγιναν 180 συλλήψεις, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, τραυματίστηκαν και 25 αστυνομικοί.

Τις ημέρες πριν την επέτειο, το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς οι διαδηλώσεις συνηθίζονται την ημέρα αυτή κάθε χρόνο.

Φέτος, ωστόσο, διαδηλώσεις και ταραχές έχουν σημαδέψει το Χονγκ Κονγκ εδώ και τέσσερις μήνες, λόγω νομοσχεδίου με αλλαγές στις συνθήκες έκδοσης υπόπτων.

Παρότι το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, οι ταραχές συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν στο αίτημα για ακόμα ευρύτερη δημοκρατία.

Ο πυροβολισμός σε βάρος του Tsang Chi-kin, ο οποίος είχε προηγουμένως χτυπήσει αστυνομικό με ραβδί, καταγράφηκε σε βίντεο και έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

«Το στήθος μου πονάει, πρέπει να πάω στο νοσοκομείο» λέει ο 18χρονος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή.

Παρότι είχαν σημειωθεί πυροβολισμοί με σφαίρες από καουτσούκ και σε προηγούμενες διαδηλώσεις, αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τραυματισμός από πραγματικά πυρά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, ο πυροβολισμός ήταν «λογικός και σύννομος», καθώς ο αστυνομικός που πυροβόλησε και οι συνάδελφοί του θεώρησαν πως απειλούνται.

Ερωτηθείς γιατί ο πυροβολισμός έγινε από τόσο κοντινή απόσταση, ο αρχηγός απάντησε πως «ο αστυνομικός δεν αποφάσισε την απόσταση ανάμεσα στον ίδιο και τον διαδηλωτή».

Την ώρα που στο Χονγκ Κονγκ επικρατούσε χάος, στην Κίνα όλα ήταν συντεταγμένα και προγραμματισμένα με απίθανη ακρίβεια για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν 15.000 στρατιώτες, 580 στρατιωτικά οχήματα και 160 αεροσκάφη.