Σε ένα ακόμη προκλητικό βήμα προχωρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, δείχνοντας την πρόθεση να αμφισβητήσουν την ελληνική εθνική κυριαρχία και μάλιστα στην καρδιά του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει το news.gr, με την NAVTEX 1097/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης που δεν έχει καμιά σχετική δικαιοδοσία, δεσμεύει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά την καρδιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο, Ψαρά, Εύβοια και Άνδρο, για τα χρονικά διαστήματα από 7 μέχρι 10 Οκτωβρίου, από τις 14 μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, στις 21 του μήνα, στις 22 μέχρι 24 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου και το χρονικό διάστημα 30 με 31 του μήνα.

Να θυμίσουμε πως σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» (FATIH) και το ερευνητικό ORUÇREİS που συνεχίζουν, όπως αναφέρει, τις δραστηριότητές τους συνοδευόμενα από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι φωτογραφίες σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ελήφθησαν από τουρκικά drone που πετούν σε ρόλο επιτήρησης γύρω από τα δύο σκάφη της Τουρκίας.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως και σήμερα, σύμφωνα με πηγές, σημειώθηκαν πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο. Να υπενθυμίσουμε πως στο Αιγαίο είναι σε εξέλιξη η ελληνική διακλαδική άσκηση «Παρμενίων».

Στην Κύπρο πέριξ της οποίας κινούνται τα πλοία αυτά, η Άγκυρα εξέδωσε 4 NAVTEX με τις οποίες σχεδόν κυκλώνει την μεγαλόνησο.