Μαραθώνιο ομιλιών έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα έφτασε στην ‘Αγκυρα, όπου οι οπαδοί του κόμματός του τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. Στην ομιλία που έκανε εκεί μίλησε, για τρίτη φορά σήμερα, με σκληρά λόγια εναντίον των διαδηλωτών.

«Όταν ξεκινούσαμε φορέσαμε το σάβανό μας», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «λογαριασμό μπορεί να μας ζητήσει μόνο ο λαός και όχι κάποιες περιθωριακές ομάδες».

Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «πλιατσικολόγοι», λέγοντας «αυτοί που καταστρέφουν και καίνε, ονομάζονται πλιατσικολόγοι. Και όσοι τους υποστηρίζουν, ανήκουν και αυτοί στην ίδια οικογένεια».

Επανέλαβε επίσης τα περί «λόμπι του επιτοκίου» που είχε πει, τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται, «μία, δύο ή τρεις τράπεζες, εσείς που ξεκινήσατε αυτή τη μάχη εναντίον μας, θα το πληρώσετε πολύ ακριβά»

«Κάναμε υπομονή, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της», τόνισε ο Ερντογάν και υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν την 27η Απριλίου 2007». Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων είχε εκδώσει ανακοίνωση εν όψει της τότε εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την εθνοσυνέλευση. Η ανακοίνωση ήταν εναντίον του τότε υποψηφίου και σημερινού προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η ανακοίνωση εκείνη έχει θεωρηθεί ότι ήταν από τους σημαντικούς λόγους που είχαν οδηγήσει, στη συνέχεια, στη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007 με ποσοστό 46,58%.

Την τακτική που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο το 2007 αναπτύσσοντας αντιμιλιταριστική γραμμή, φαίνεται ότι υιοθετεί και τούτη τη φορά ο Ερντογάν, αλλά τούτη τη φορά θεωρώντας απειλή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα για τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία