Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως τυχόν έρευνα στην Ουκρανία θα διενεργηθεί με διαφάνεια, έπειτα από αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν, έναν αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του ερχόμενου χρόνου.

Το τηλεφώνημα που έκανε στις 25 Ιουλίου ο Τραμπ στον Ζελένσκι προκάλεσε αντιπαράθεση στην Ουάσινγκτον έπειτα από πληροφορίες ότι ο Τραμπ ζήτησε κατ΄επανάληψη από τον Ουκρανό ηγέτη να διεξαγάγει έρευνα για το αν ο Μπάιντεν, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου, καταχράστηκε τη θέση του όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Κυριακή πως αναφέρθηκε στον Μπάιντεν και στον γιο του στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Ζελένσκι, η οποία είχε κυρίως χαρακτήρα συγχαρητηρίων.

Ο Αντρίι Γέρμακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε στον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ib.ua πως είπε στον δικηγόρο του Τραμπ Ρούντολφ Τζουλιάνι πως τυχόν έρευνα θα είναι διαφανής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μπορούμε να εγγυηθούμε πως στη διάρκεια της θητείας μας όλες οι έρευνες θα διενεργηθούν με διαφάνεια», είπε ο Γερμάκ. «Αυτές είναι οι θεμελιώδεις αρχές και η βάση του προγράμματος του προέδρου Ζελένσκι με τις οποίες πραγματοποιήσαμε την προεκλογική εκστρατεία μας».