Πολύ αληθινός παραμένει ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

«Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ» τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ο Τζόνσον τού είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχει μείνει πολύ λίγος καιρός. Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ αληθινός» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς το δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μία χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit.