Η Ένωση Αμερικανών Αρχιτεκτόνων ανακοίνωσε τους νικητές του διαγωνισμού 2013 AIA/HUD Secretary Housing Award για τα ωραιότερα νεόκτιστα σπίτια των ΗΠΑ.

Την πρώτη θέση κατέλαβε μια σύγχρονης αισθητικής κατοικία που βρίσκεται στην περιοχή Orca Islands της Ουάσινγκτον.

Το σπίτι ανήκει στην καλλιτέχνιδα Marie Gladwish, η οποία άφησε τον αρχιτέκτονα γιο της Gary Gladwish να ξεδιπλώσει όλο του το ταλέντο, με κύρια κριτήρια την προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον και τις αρχές τις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής!

Κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή προέρχονταν από έναν αχυρώνα ηλικίας 100 ετών από την ανατολική Ουάσινγκτον, ενώ αξιοποιήθηκαν μέχρι και τα βρύα που εντοπίστηκαν όταν ακόμη ήταν… εργοτάξιο!

Όταν βρίσκεται κανείς στο σαλόνι του Eagle Ridge έχει την αίσθηση ότι είναι… μέσα στο δάσος, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η Daily Mail!

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν δύο άλλες κατοικίες, οι οποίες επίσης ξεχωρίζουν για την τοποθεσία που έχουν χτιστεί και βρίσκονται στην Καλιφόρνια και το Κολοράντο.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η κατοικία Halls Ridge Knoll, που χτίστηκε σε ένα πρώην ράντσο βοοειδών. Τώρα λειτουργεί ως εξοχικό στο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών Santa Lucia Preserve και βρίσκεται στην περιοχή Carmel της Καλιφόρνια.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν πέτρα, ξύλο και γυαλί ενώ η θέα του στο όρος San Clemente είναι απερίγραπτη.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ένα σπίτι 265 τετραγωνικών μέτρων στο Κολοράντο, με θέα τα Rocky Mountains.

Η πισίνα θερμαίνεται με ηλιακό σύστημα, ενώ στον εξωτερικό χώρο υπάρχει ένα ιδιαίτερο τζάκι καθώς και μια αναδιπλούμενη οθόνη για να απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες του τις αγαπημένες τους ταινίες.