Ένα πλοιάριο που μεταφέρει περίπου 30 μετανάστες και διατρέχει κίνδυνο εντοπίστηκε σήμερα στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch μέσω του Twitter.

«Σήμερα στις 13.20, το αεροσκάφος ερευνών Moonbird εντόπισε ένα μπλε φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν περίπου 30 άνθρωποι», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην περιοχή πλέουν ελάχιστα διασωστικά σκάφη, ικανά να παρέμβουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στη Μεσόγειο αυτή τη στιγμή βρίσκονται δύο σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων: το Alan Kurdi, που μεταφέρει περίπου 10 μετανάστες, περιμένει στα ανοιχτά της Μάλτας να βρεθεί μια λύση για να μπορέσει να τους αποβιβάσει. Το Ocean Viking, το πλοίο που έχουν ναυλώσει οι οργανώσεις «SOS Μεσόγειος» και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, διέσωσε την Κυριακή περίπου 50 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων είναι μία έγκυος και 12 παιδιά.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμά της κυβέρνησής του, επέμεινε ότι είναι αναγκαία η αλληλεγγύη εκ μέρους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ άλλων, πρότεινε να δημιουργηθούν «ευρωπαϊκοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που θα επιτρέπουν στους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν τέτοιο δικαίωμα να μεταφέρονται με οργανωμένο τρόπο στην Ευρώπη. Ζήτησε επίσης να επιταχυνθεί ο επαναπατρισμός εκείνων που δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο ή να θεωρηθούν πρόσφυγες.