Κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης – CDU με την Εναλλακτική για τη Γερμανία – AfD απέκλεισε εκ νέου η επικεφαλής του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μετά την πρόσφατη καταγραφή της ανόδου των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος σε δύο κρατιδιακές εκλογές.

«Δεν πρέπει να συγκατοικήσουμε με την AfD, δεν πρέπει να πάμε στο κρεβάτι μαζί της, αυτό δεν έφερε αποτέλεσμα για κανένα συντηρητικό κόμμα στην Ευρώπη μέχρι τώρα» είπε η Κραμπ-Καρενμπάουερ στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, μετά τη θεαματική άνοδο της AfD στις εκλογές αυτού του μήνα στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο. Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, και στα δύο ομόσπονδα κρατίδια, η ακροδεξιά παράταξη έγινε δεύτερο κόμμα.

Ο στόχος της CDU πρέπει να είναι να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους που επέλεξαν την AfD, με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας πως η παράταξή της είναι υποχρεωμένη να πάρει ξεκάθαρα θέση εναντίον του ακροδεξιού κόμματος.

Η CDU δεν μπόρεσε τους τελευταίους μήνες να δείξει πώς εννοεί να «ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών» επισήμανε η Κραμπ-Καρενμπάουερ και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το συμπέρασμα των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ, έως πέρσι επικεφαλής της κρατιδιακής κυβέρνησης στο μικρό δυτικογερμανικό κρατίδιο Ζάαρλαντ, ανέλαβε την ηγεσία της CDU διαδεχόμενη την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ένα από τα βασικότερα καθήκοντά της θεωρείται πως είναι η ανανέωση και η ανασύνταξη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης της απειλής των διαρροών ψηφοφόρων στην άκρα δεξιά. Όμως το μεγαλύτερο κόμμα της συμπολίτευσης δεν πήγε καλά ούτε στις ευρωεκλογές, ούτε στις κρατιδιακές εκλογές φέτος.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που ανέλαβε επίσης πρόσφατα υπουργός Άμυνας, έχει δει τη δημοτικότητά της να υποχωρεί σημαντικά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αφού κατηγορήθηκε για ολισθήματα και γκάφες. Αναφερόμενη σε αυτά τα ατοπήματα, μίλησε για εμπόδια τα οποία «όλοι μας, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε με κομψότητα».

Η επικεφαλής του CDU, που συχνά χαρακτηρίζεται η επιλεγμένη διάδοχος της καγκελαρίου, απέφυγε να τοποθετηθεί ερωτηθείσα εάν ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην κούρσα για την καγκελαρία. «Έχουμε καγκελάριο και είμαι η υπουργός Άμυνας και αυτό είναι καλό» περιορίστηκε να πει η Κραμπ-Καρενμπάουερ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.