Πρόθυμος να δικαστεί για τις πράξεις του δηλώνει ο διαβόητος σύρος διοικητής μιας ομάδας ανταρτών, που εμφανίστηκε σε βίντεο να κατακρεουργεί και να τρώει τα όργανα ενός νεκρού στρατιώτη, εφόσον όμως προσαχθεί στο δικαστήριο και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας Χομς Άμπου Σάκαρ εικονίζεται να προσεύχεται σε ένα χωράφι και κατόπιν να απαντά στις ερωτήσεις που του υποβάλλει ο εικονολήπτης.

«Είμαι έτοιμος να δώσω εξηγήσεις για τις πράξεις μου, υπό τον όρο ότι ο Μπασάρ και οι Σαμπίχα (παραστρατιωτικοί) δικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος των γυναικών και των παιδιών μας. Στέλνω αυτό το μήνυμα στον κόσμο: αν η αιματοχυσία στη Συρία δεν σταματήσει, όλοι οι Σύροι θα γίνουν Άμπου Σάκαρ», ακούγεται να λέει.

Ο Άμπου Σάκαρ είναι ο ιδρυτής της γνωστής Ταξιαρχίας Φαρούκ της Χομς. Το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις αρχές της εβδομάδας τον δείχνει να ανοίγει το άψυχο σώμα ενός στρατιώτη και να δαγκώνει ένα όργανό του. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή, όμως πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν το θυμό τους γιατί δεν έχουν καταδικαστεί με τον ίδιο έντονο τρόπο και άλλα, παρόμοια βίντεο, που παρουσιάζουν αντάρτες και ακτιβιστές να βασανίζονται μέχρι θανάτου.

Όταν ο εικονολήπτης ρωτά τον Σάκαρ γιατί τεμάχισε τη σορό του στρατιώτη, εκείνος του απαντά ότι στο κινητό τηλέφωνο του νεκρού υπήρχαν βίντεο όπου εικονιζόταν ο ίδιος να βιάζει γυναίκες, να καίει σορούς και να ακρωτηριάζει κρατούμενους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση φίλα προσκείμενη στην αντιπολίτευση που έχει δημοσιοποιήσει δεκάδες βίντεο με εκτελέσεις και βασανιστήρια και από τις δύο πλευρές, ανέφερε ότι οι εικόνες ήταν θλιβερές, όμως θεωρεί τη διεθνή αντίδραση «δυσανάλογη».

«Το Παρατηρητήριο καταδικάζει αυτές τις πράξεις, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο πρωταγωνιστής τους και έχει δώσει στη δημοσιότητα βίντεο όπως αυτό του Άμπου Σάκαρ ή με εκτελέσεις από το Μέτωπο Νόσρα. Όμως έχουμε επίσης δώσει δεκάδες βίντεο με συνοπτικές εκτελέσεις, με άνδρες που βασανίζονται μέχρι θανάτου, με παιδιά που πυρπολούνται ή που τα σκοτώνουν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αγνοεί την απάνθρωπη αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στους ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης και στα παιδιά και φωνάζει για την προσβολή της σορού ενός στρατιώτη του Άσαντ» είπε ο διευθυντής της οργάνωσης, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.