Με μικρή πλειοψηφία και εν μέσω αντιδράσεων υπερψηφίστηκε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση το άρθρο που προβλέπει την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από τους αλλοδαπούς έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία οποιουδήποτε είναι επιφορτισμένος με τη διατήρηση της δημόσιας τάξης. Το μέτρο αφορά σε αλλοδαπούς που έχουν αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα τα τελευταία δέκα χρόνια και αποτελεί προσωπική επιλογή του Νικολά Σαρκοζί.

Αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε βουλευτές της αριστεράς, αλλά και σε κάποιους της δεξιάς, υιοθετήθηκε με 75 ψήφους υπέρ και 57 κατά έπειτα από τρίωρη συζήτηση.

Πρόκειται για το πέμπτο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση τα τελευταία επτά χρόνια, που αναμένεται να υιοθετηθεί από την Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια επίσημης ψηφοφορίας στις 12 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το νόμο του 1998, ένας αλλοδαπός που έχει αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα μπορεί να την χάσει μόνο να καταδικαστεί για τρομοκρατία.

«Απαράδεκτο, κυνικό μέτρο που δεν θα ωφελήσει κανέναν», το χαρακτήρισαν από την πλευρά τους βουλευτές της αριστεράς που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «νομιμοποιεί την άκρα δεξιά».

Όπως ανακοίνωσα, έχουν ετοιμάσει την προσφυγή που θα καταθέσουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο, εκτιμώντας ότι αυτό το μέτρο παραβιάζει «το πρώτο άρθρο του Συντάγματος» για την ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στο νόμο.