Τα Παλαιστινιακά κινήματα Φάταχ και Χαμάς όρισαν μια διορία τριών μηνών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και για τη διεξαγωγή ταυτόχρονων εκλογών, που αποτελούν τις δύο κύριες ρήτρες για τη συμφωνία συμφιλίωσής τους, η οποία καθυστερεί να επισφραγιστεί, όπως ανακοίνωσαν πηγές των δύο πλευρών.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή σύνοδο των δύο πλευρών στο Κάιρο, στην έδρα των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, ανάμεσα στον Άζαμ αλ Άχμαντ, υπεύθυνο του χαρτοφυλακίου της συμφιλίωσης της Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, και του ομολόγου του της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

«Θα πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για να εγκρίνουμε τον εκλογικό νόμο για το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο (Κοινοβούλιο) προκειμένου να μπορέσουμε να ομονοήσουμε σε μία ημερομηνία για τις εκλογές», εξήγησε ο Άζαμ αλ Άχμαντ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Φωνή της Παλαιστίνης.

Κατά τον ίδιο, «όλα τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν εντός τριών μηνών», δηλαδή προ της 14ης Αυγούστου.

«Συμφωνήθηκε ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς να κλείσουν όλες οι υποθέσεις μέσα σε ένα τρίμηνο, περιλαμβανομένου του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και της διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο ΓΓ του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φάταχ Αμίν Μακμπούλ επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «συμφωνήθηκε να ανασταλεί η έκδοση των δύο διαταγμάτων», που πρέπει να εγκρίνει ο Αμπάς για τη διεξαγωγή εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης: «οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εκλογικός νόμος μέσα σε ένα τρίμηνο, προκειμένου να μπορέσει ο πρόεδρος να εκδώσει τα διατάγματα», διευκρίνισε.

Στις 27 Απριλίου, ο Αμπάς ανακοίνωσε την έναρξη διαβουλεύσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έπειτα από την παραίτηση, στις 13 του ιδίου μηνός, του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.