Σε νέα μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων κατέληξαν, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι της σλοβενικής κυβέρνησης και των εργατικών συνδικάτων.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γκρέγκορ Βίραντ τόνισε ότι με τη νέα μείωση των μισθών θα εξοικονομηθεί ποσό 240 εκ. ευρώ το 2013 και 260 εκ. ευρώ το 2014. Ωστόσο, δεν προέβη σε ανακοινώσεις για το ακριβές ποσοστό της μείωσης των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων. Πάντως, περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία αναμένονται, σήμερα, όπως μετέδωσαν τα σλοβενικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Οι νέες περικοπές στους μισθούς αναμένονται – σύμφωνα με τα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA – να επηρεάσουν περισσότερο τους υψηλόμισθους υπαλλήλους. Με βάση την κατάταξή τους στο μισθολογικό κλιμάκιο, οι υπάλληλοι αναμένεται ότι θα λαμβάνουν μισθούς μειωμένους από 0,5% έως και 4,86%.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την περικοπή του ποσού των κεφαλαίων που καταβάλλονται στο επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους δημόσιους υπαλλήλους και στη μείωση των επιδομάτων κατά 50% για τους κατόχους ακαδημαϊκών τίτλων.

Ο Μπράνιμιρ Στρούκελι, επικεφαλής διαπραγματευτής της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Δημόσιου Τομέα δήλωσε ότι η συμφωνία των δύο μερών επιτυγχάνει τον στόχο συνεισφοράς των υψηλόμισθων σε μεγαλύτερο βαθμό, έναντι των χαμηλόμισθων. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές μισθών μέχρι το τέλος του 2014. Ως επιπλέον εγγύηση, αυτή η δέσμευση πρέπει να περιληφθεί στη συλλογική σύμβαση εργασίας, τόνισε ο κ. Στρούκελι.