Την έγκριση της Βουλής της Σλοβενίας πήρε το νομοσχέδιο για τις νέες μειώσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο δράσεων της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και των εργατικών συνδικάτων του δημόσιου τομέα προβλέπει εξοικονόμηση 208 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για τα έτη 2013 και 2014. Η μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων θα προέλθει, κυρίως, από τις περικοπές σε επιδόματα και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο ως μέρος των τροποποιήσεων της σχετικής νομοθεσίας.

Η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (από 20% στο 22%) θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2013. Έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υπογράμμισαν πως πρόκειται για αρνητικό μέτρο, με δυσμενείς επιπτώσεις στις προσπάθειες ανάκαμψης της ήδη επιβαρυμένης οικονομίας.

Τελικά, η αύξηση του ΦΠΑ «πέρασε», στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την εξισορρόπηση της κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την αποστολή ενθαρρυντικών μηνυμάτων στους επενδυτές και τις αγορές ότι, η χώρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε.