Ένας Ιρανός και ένας Νιγηριανός που φέρεται να δρούσε ως συνεργός του καταδικάστηκαν από νιγηριανό δικαστήριο σε πενταετή φυλάκιση για λαθρεμπόριο και παράνομη εισαγωγή όπλων το 2010.

Ο Ιρανός Αζίμ Αγατζανί και ο Νιγηριανός συνεργός του Αλί Αμπάς Τζέγκα βρίσκονταν υπό κράτηση από το 2010, περιμένοντας τη δίκη τους.

Εμπορευματοκιβώτια με φορτία από όπλα, ρουκέτες και πολεμοφόδια, ανακαλύφθηκαν στο λιμάνι του Λάγος, την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Οι δύο άνδρες είχαν δηλώσει ότι τα εμπορευματοκιβώτια περιείχαν οικοδομικά υλικά.

Ο δικαστής έκανε δεκτές τις τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες που βάρυναν τους δύο υπόδικους και δήλωσε πως στην τελική του απόφαση έκανε δεκτό «το αίτημα για επιείκεια από την πλευρά της υπεράσπισης» και το δεδομένο της καλής συμπεριφοράς των δύο στη διάρκεια της κράτησής τους.

Οι δύο καταδικασθέντες θα μπορέσουν να πάρουν εξιτήριο σε λιγότερο από τρία χρόνια, καθώς η αρχή της έκτισης της ποινής τους ορίσθηκε από τον Φεβρουάριο του 2011, οπότε ξεκίνησε η δίκη τους.

Ο Αγατζανί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρνήθηκε κάθε σχέση του με το πανίσχυρο, επίλεκτο, σώμα των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, υποστηρίζοντας πως είναι ένας απλός επιχειρηματίας που έκανε μία νόμιμη εμπορική ανταλλαγή.

Η κατάσχεση του φορτίου αυτού είχε προκαλέσει σάλο, καθώς η Τεχεράνη, με απόφαση του ΟΗΕ, υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις—που περιλαμβάνουν και την εισαγωγή όπλων. Το Ιράν είχε υποστηρίξει τότε πως το φορτίο προοριζόταν για τη Γκάμπια, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της χώρας αυτής να διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς και να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη.